Izvor: BalkanRock.com, 02.Okt.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ghost – Meliora (2015)

Švedski metalci Ghost zasigurno su jedan od najblaže i najbezopasnije zvučećih bendova koji se bave okultnom tematikom i izgledaju kao da se upravo pripremaju sazvati sotonu. Njihov debi album, “Opus Eponymus”, izašao je 2010. godine i na njemu su se mogle čuti brojne fantastične pjesme poput “Con Clavi Con Dio”, “Ritual”, “Genesis” te dosta dobra obrada pjesme “Here Comes the Sun” od Beatlesa koja je izašla na >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << japanskom izdanju albuma.

Na drugom albumu, “Infestissumam” iz 2013. godine, Ghost su inspiraciju nastavili pronalaziti u bendovima iz 70ih i 80ih poput Blue Öyster Cult, Mercyful Fate, Pentagram, King Crimson i sl. i zadržali specifični zvuk te mračne tekstove. Međutim, dobili su manje pozitivne kritike, a neki su ih kritičari optužili da album ne sadrži pamtljive pjesme. Na posebnim izdanjima albuma našlo se još obrada, među ostalima “I’m a Marionette” (ABBA) koju je producirao Dave Grohl, no ni prijateljstvo s jednim od najpoznatijih imena rock scene nije im previše pomoglo.

Ove se godine, čini se, Ghost vraća na pravi put. Anonimni članovi benda, koji se nazivaju Nameless Ghouls, ponovno su ‘promijenili’ pjevača (pjevač je po svemu sudeći uvijek ista osoba, ali promjena lika je dio showa) pa su tako s ‘novim’ Papom, poznatim samo kao Papa Emeritus III, snimili svoj najnoviji album “Meliora”. Ovaj uradak prati lagana futuristička tema, glazbeni naglasak vraća se na gitare, a tekstovi se bave nedostatkom božanskog prisustva.

Sva tri od navedenih faktora čuju se već u uvodnoj stvari “Spirit” koju krasi tipični čisti, ali snažni Ghost zvuk. Zahvaljujući harmonizirajućim glasovima, orguljama i zavijajućem zboru nije teško zamisliti hrpu maskiranih likova s rogovima predvođene anti-Papom kako slušateljima pružaju ruku i vode ih na epsko, zlokobno putovanje.

Neizbježne gitare s kraja pjesme nastavljaju dominirati i u “From the Pinnacle to the Pit”, no unatoč pomalo opsesivno-kompulzivnoj čistoći zvuka, gitarističke dionice ni u jednom trenu ne zvuče rigidno ili pretenciozno. Ovaj hvalospjev Luciferu sadrži odličan prijelaz u kojem do izražaja dolaze ritam i ženski zbor čime se stvara atmosfera teatralnosti koja je neizostavan dio Ghosta.

Slijedi “Cirice”, pjesma koja je izdana kao prvi single nekoliko mjeseci prije izlaska albuma. Početak ove stvari obilježen je postepenom kulminacijom od jednostavne polagane melodije na akustičnoj gitari do nečega što zvuči gotovo kao vojni marš. “Cirice” i “Devil Church” originalno su osmišljene kao jedna devetominutna, instrumentalna pjesma, međutim, po nagovoru producenta Klasa Åhlunda, ipak su snimljene odvojeno. S obzirom na njihovu međusobnu povezanost, činjenicu da riječ cirice u staroengleskom nosi značenje ‘crkva’, i sam tekst pjesme, zadivljujuće je da toliko dijabolična tema može zvučati toliko utješno i pozivajuće.

Sredinu albuma označava pomalo iznenađujuća, usporena i smirujuća instrumentalna izvedba na harfi, “Spöksonat”, što u prijevodu znači sonata duhova. U istom laganom tonu slijedi i “He Is” koja je prvotno napisana za “Infestissumam”. Zahvaljujući jednostavnijoj glazbenoj pozadini može se čuti i da Papa Emeritus III zapravo odlično upravlja svojim glasom i u svojoj izvedbi zvuči moćno i samopouzdano.

Osim kvalitetne vokalne izvedbe, lijepih dionica na klaviru i ritma uz koji je teško ostati nepomičnim, na albumu se može čuti i nekoliko fantastičnih solaža, kao npr. u pjesmama “Mummy Dust”, “Majesty” (koja u kvaliteti općenito malo zaostaje za ostatkom albuma)  i “Absolution”.

Kako je već napomenuto, leitmotiv albuma je izostanak Boga pa “Deus In Absentia” savršeno zaokružuje priču koja se provlači kroz svih deset pjesama. Iako sam tekst pruža tračak nade na pomalo morbidan način, pjesma završava u melankoličnom tonu i slušatelj svoje putovanje privodi kraju uz fatalne zvukove mješovitog zbora.

Ukratko, Ghostov treći album pokazao je koliko je ovaj bend sposoban biti kompleksan i dinamičan u svom zvuku, predstavio ih je kao ambiciozne glazbenike koji teže unaprijeđenju svog stvaralaštva i naravno kao talentiran bend koji je u stanju uspješno iskombinirati heavy metal utjecaje s melodijama opernih proporcija. Najvažnije od svega, album je pamtljiv, zabavan i za svaku preporuku.

Popis pjesama:

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.