Izvor: Nezavisne Novine, 18.Avg.2017, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danford: SAD će braniti Japan od napada Severne Koreje

TOKIO - Načelnik generalštaba oružanih snaga SAD, generarl Džozef Danford, ponovio je danas da će njegova zemlja braniti Japan od nuklearnog raketnog napada iz Sjeverne Koreje.

"Mislim da smo Sjevernoj Koreji i svima u regionu jasno rekli da je napad na jednu od naše dvije zemlje napad na obe", rekao je Danford u Tokiju u trenutku kada je u zapadnom dijelu Japana testiran sistem za uzbunjivanje u vanrednim situacijama, prenosi AP.

Sjeverna Koreja je zaprijetila >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da će izvršiti probno ispaljivanje projektila koji bi preletjeli zapadni Japan i završili u vodama nedaleko od ostrva Guam, koje je teritorija SAD, podsjeća agencija, navodeći da su, prema važećem sporazumu, Sjedinjene Američke Države dužne da brane Japan od napada spolja.

Danford i njegov japanski kolega Kacutoši Kavano postigli su dogovor o saradnji na jačanju odbrambenih raketnih sistema.

Američki general u Tokiju završava turneju po Aziji, tokom koje je takođe posjetio Kinu i Južnu Koreju, a sjevernokorejska nuklearna prijetnja bila je dominantna tema, navodi AP.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.