Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jul.2016, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju

TOKIO - Na azijskim burzama se u ponedjeljak trguje mirno, a podršku tržištima pruža nada ulagača u nove poticajne mjere vodećih središnjih banaka u svijetu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,15 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Australiji porasle između 0,1 i 0,4 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Hong Kongu pali su, pak, oko 0,2 posto, dok je MSCI >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio nepromijenjen u odnosu na petak i 0,5 posto ispod najviše razine u devet mjeseci.

Dužnosnici skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava složili su se na sastanku tijekom vikenda da treba podržati rast globalnog gospodarstva i potaknuti međunarodno trgovanje kako bi se spriječile moguće posljedice odluke Britanije o izlasku iz Europske unije.

To je samo učvrstilo uvjerenje ulagača da će vodeće središnje banke u svijetu - od kineske i japanske do europske i britanske - uskoro uvesti nove poticajne mjere.

"Tržišta se smiruju nakon početnog šoka koji je izazvao ′Brexit′", kaže Masayuki Kichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte, nakon što su prošloga tjedna pale 4 posto. Jutros se cijena barela na londonskom tržištu kreće oko 45,60 dolara, 0,2 posto ispod razine od petka i blizu najnižih razina u dva i pol mjeseca.

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara kreće nedaleko najviših razina u četiri i pol mjeseca. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros iznosi 97,44 boda, što je nedaleko 97,54 boda, najviše razine od ožujka.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 106,30 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 106,10 jena.

Američka je valuta blago ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula sa 1,0975 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,0965 dolara.

Jačanje dolara posljedica je očekivanja da bi američka središnja banka ipak mogla povećati ključne kamatne stope, s obzirom na ubrzavanje rasta tamošnjeg gospodarstva, nakon usporavanja u prvom tromjesečju.

Doduše, nitko ne očekuje da bi čelnici Feda to mogli učiniti već na ovotjednoj sjednici, no ulagači na tržištima novca procjenjuju da postoji 40 posto izgleda da Fed u prosincu poveća ključnu kamatu za 0,25 postotnih bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.