Vučić o spomeniku Miloševiću:Ne pada mi na pamet da živim u 90-tim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2016, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o spomeniku Miloševiću:Ne pada mi na pamet da živim u 90-tim

U izjavi za Tanjug premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavljuje da mu "ne pada na pamet da živi u 90-tim godinama".  "Ja živim i radim za Srbiju budućnosti i budućnost Srbije", rekao je Vučić. Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić, izjavio je da je Slobodan Milošević je bio diktator koga su građani smenili na izborima glasovima koje su branili na ulicama Srbije, ratovi, nemaština, korupcija, ubistva političkih neistomišljenika su njegova zaostavština. Ogalasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se i predsednik SDS-a Boris Tadić tvrdnjom da je "danas jasno da je Vučićevo pozivanje na podizanje spomenika Đinđiću zapravo bio samo uvod u podizanje spomenika Miloševiću".

"Nemam vremena da se bavim takvim stvarima", odgovorio je premijer na pitanje koje mu je uputio Tanjug povodom debate o Miloševiću, pokrenute na osnovu tumačenja presude Haškog suda Radovanu Karadžiću.

"Ne pada mi na pamet da živim u 90-tim godinama, ja živim i radim za Srbiju budućnosti i budućnost Srbije", rekao je Vučić Tanjugu.

On je ponovio da nema vremena za takve stvari:

"Bavim se državom i njenim napretkom", zaključio je Vučić.

Pajtić: Milošević bio diktator

Miloševićevi saučesnici, koji su na vlasti u Srbiji, bi danas to da izbrišu, jer veruju da se tako briše i njihova odgovornost, izjavio je Bojan Pajtić, a prenosi DS.

Pročitajte još:

Ko rehabilituje režim Miloševića, a ko mrzi Srbiju

Ne Milošević, već Srbija nije odgovorna za zločine

Po njegovim rečima, nema suda na planeti, osim suda istorije, koji sudi mrtvim ljudima. Tako ni Haški tribunal nije mogao da donese posthumnu oslobađajuću presudu Slobodanu Miloševiću.

"Demokratska stranka je bila tu da kaže Miloševiću da je diktator, Demokratska stranka je danas tu da Vučiću kaže da Srbija opet postaje diktatura. I kad traže da se podigne spomenik Miloševiću, valjda kao pokušaj stavljanja znaka jednakosti između njega i Đinđića, kao znak oprosta za učinjeno, neka znaju da ćemo uvek biti protiv jer se ona Srbija koja želi da živi normalno seća kako je živela devedesetih za vreme Miloševića", navedeno je u saopštenju DS.

Pogrešili smo što nismo imali hrabrosti da sprovedemo sve neophodne reforme, izjavio je Pajtić i zaključio: "Ali nismo pogrešili kada smo stali u odbranu Srbije od Miloševićeve politike. Ne grešimo ni danas kada kažemo da Vučić zastupa istu takvu politiku koja vodi u 1996. a ne u 2020. godinu".

"Pozivam Vučića da nam kaže kako misli da podigne spomenik i Đinđiću i Miloševiću. Kako misli da je to prihvatljivo za bilo koga ko želi da Srbija postane uređeno, moderno demokratsko društvo", pita Pajtić, a prenosi DS.

Tadić: Konačni udarac 5. oktobru

Socijaldemokratska stranka (SDS) ocenila je danas da je inicijativa Socijalističke partije Srbije (SPS) da država podigne spomenik Slobodanu Miloševiću konačno priznanje da sadašnja vlast želi Srbiju da vrati u vreme pre 5. oktobra i predstavlja konačni udarac petooktobarskim promenama.

Podizanje spomenika vremenu ratova, najvećeg pljačkanja u istoriji Srbije i sunovratu našeg društva i države, govori o tome da su stranke koje su danas na vlasti samo deklarativno prihvatile našu politiku, a da se suštinski partneri iz devedesetih nisu ni malo odmakli od politike koju su predstavljali i sprovodili u tom tragičnom vremenu, ističe SDS.

"Danas je jasno da je Vučićevo pozivanje na podizanje spomenika Đinđiću, pošto je upravo njegova vlast četiri godine blokirala inicijativu koju smo pokrenuli pre 2012. godine, zapravo bio samo uvod u podizanje spomenika Miloševiću. Ova vlast stavljanjem jednakosti između spomenika Đinđiću i Miloševiću ustvari pokušava da izjednači Srbiju pre i posle 5. oktobra, legitimizujući svo zlo devedesetih koje već vidimo u praksi", izjavio je predsednik Boris Tadić.

Tadić je dodao da je ta inicijativa samo simbolično priznanje i zatvaranje diskusije na temu da li su se partneri iz devedesetih distancirali od svoje političke prošlosti.

Prema njegovim rečima sada je jasno da ova vlast nema nikakvo moralno pravo da govori o potrebi rešavanja ubistva Ćuruvije, o izgradnji dobih regionalnih odnosa, o evropskoj budućnosti moderne Srbije ili o podizanju spomenika Zoranu Đinđiću, kao što su to do sada licemerno činili.

Pozivom na podizanje spomenika Miloševiću, skinuta je maska ove vlasti i konačno je ogoljena istina na koju sve vreme upozoravamo - da sa strankama na vlasti Srbiju u budućnosti čeka samo susret sa tragičnom prošlošću, zaključio je on.

Mihajlović Dačiću: Prošlost ostaviti istoričarima

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović poručila je Dačiću da bi prošlost trebalo ostaviti istoričarima, a da bi energiju koja se troši na "kopanje" po prošlosti trebalo uložiti u izgradnju pristojne zemlje zadovoljnih građana.

"Ja sam 5. oktobra bila ispred skupštine i vikala 'Gotov je'. I ne mislim ništa lepo o režimu Slobodana Miloševića, koji je sa ostalim nacionalistima na svim stranama prouzrokovao samo rat i ljudske patnje", navela je Mihajlović za televiziju Happy, komentarišući Dačićevu izjavu o oslobađanju odgovornosti Slobodana Miloševića.

Mihajlović je navela da su za nju Haški tribunal i suđenja optuženim za ratne zločine pitanje prošlosti.

Vulin: Ne znam da li se Mihajlović hvali ili žali zbog 5. oktobra

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin reagovao je danas na izjavu Mihajlovićeve, i naveo da mu nije jasno da li se ona time hvali, ili žali zbog toga.

"Građani Srbije su vođe paljenja Skupštine Srbije poslali u duboku opoziciju. Nisam siguran da gospođa Mihajlović želi da deli sudbinu svojih petooktobarskih drugova. Pretpostavljam da je linčovanje Milanovića, uz paljenje Skupštine, pljačku slika i uništavanje izbornog materijala, razlog za stid, a nikako za ponos. Ovo je verovatno najbolji dokaz da samo Aleksandar Vučić može da nas drži na okupu i usmeri ka boljoj Srbiji", naveo je Vulin.

"Mi smo izabrani da bismo se bavili budućnošću naše zemlje. Hajde konačno da tu energiju koju trošimo na kopanje po prošlosti zarad ličnih rejtinga uložimo da od Srbije napravimo pristojnu zemlju zadovoljnih građana", poručila je Mihajlović.

Tako će, rekla je, svima biti bolje, a prošlost treba ostaviti istoričarima.

"Umesto da se bavimo i pripremamo za važne posete najviših svetskih državnika Srbiji, neki troše vreme na rasprave iz prošlosti", navela je Mihajlović.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je pre nekoliko dana da zapadni političari ćute o činjenici da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, izrečenom pre skoro pet meseci, priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

Prema pisanju medija, u presudi Karadžiću navodi se da nije bilo dovoljno dokaza da je Milošević bio saglasan sa stvaranjem etnički čiste teritorije.

Potom je počasni predsednik Dačićeve Socijalističke partije Srbije i Miloševićev blizak saradnik Milutin Mrkonjić najavio da će tražiti da Miloševiću bude podignut spomenik. Mrkonjićev predlog podržao je i Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.