Sve spremno za izbore za gradonačelnika Glogovca

Izvor: B92, 03.Dec.2016, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve spremno za izbore za gradonačelnika Glogovca

Priština -- Sve je spremno za vanredne izbore za gradonačelnika Glogovca u nedelju koje će pratiti 853 posmatrača, saopštila je Centralna izborna komisija Kosova.

Predstavnici dolaze iz jedne ambasade akreditovane na Kosovu, iz tri međunarodne organizacije, četiri nevladine organizacije, pet političkih subjekata i iz 14 medija.

Večeras u ponoć počinje izborna tišina.

Prevremeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbori za gradonačelnika Glogovca se održavaju zato što je bivši gradonačelnik Nedžat Dermaku podneo ostavku zbog odluke Apelacionog suda koji mu je potvrdio kaznu zatvora od tri godine zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Danas se završava predizborna kampanja. Kandidate za gradonačelnika imaju Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova, Incijativa za Kosovo, Alijansa Novo Kosovo, partija Fjala, a na izborima će učestvovati i jedan nezavisni kandidat.

Alijansa za budućnost Kosova i Pokret Samoopredelenje nemaju kandidate za gradonačelnika Glogovca.

Centralna izborna komisija (CIK), Tužilaštvo i Policija Kosova saopštili su danas da je sve spremno za održavanje vanrednih izbor gradonačelnika Glogovca.

Na konferenciji za novinare izvršni načelnik CIK-a Enis Haljimi rekao je da pripreme teku po planu, spreman je izborni materijal, a završena je obuka članova mesnih izbornih komisija.

Prema njegovim rečima, u opštini Glogovac pravo glasa ima 52.569 građana.

Tužilac Ljaura Pulja je rekla da su sve nadležne institucije zadužene za uspešno i nesmetano sprovođenje izbora, koordinisale aktivnosti i da je tužilaštvo obezbedilo dežurne tužioce u Glogovcu i Prištini.

"Tužilaštvo će zajedno s policijom privesti i odrediti pritvor svakom ko na bilo koji način bude uticao na tok glasanja", kazala je Pulja.

Zamenik generalnog direktora kosovske policije Naim Redža je rekao da će policija raditi na tome da izborni proces od početka do kraja protekne u redu, i da će dovoljan broj policajaca obezbeđivati biračka mesta i omogućiti miran tok glasanja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.