Danas manjine u Srbiji biraju nacionalne savete

Izvor: Mondo, 26.Okt.2014, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas manjine u Srbiji biraju nacionalne savete

U Srbiji se danas održavaju izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a pravo da glasa imaće 456.444 birača upisanih u poseban birački spisak.

Foto: AP Photo/Lionel Cironneau/Beta

Republička izborna komisija proglasila je 82 liste za izbor 17 nacionalnih saveta nacionalnih manjina
koje su ostvarile pravo da svoje savete biraju na neposrednim izborima, a registrovano je 313 elektorskih prijava >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za izbor nacionalnih saveta Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca, koji će savete biratu putem elektorske skupstine.

''Konačni broj birača je 456.444, to znači da je 2.000 naknadno upisanih birača u odnosu na 10. oktobar kada je napravljen prvi presek'', rekao je Tanjugu zamenik predsednika Republičke izborne komisije Ivan Šebek dodajući da će biti otvoreno 881 biračko mesto, od kojih jedno i u Kosovskoj Mitrovici.

On je istakao da je za elektorske izbore upisano 32.775 birača, te da je za crnogorsku elektorsku skupsti prijavljeno i verifikovano 97 elektora, za hrvatsku 132 i za makedonsku 84.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da se biračka mesta za neposredne izbore otvaraju u nedelju u sedam sati.

Ona je navela da je značajno da što veći broj pripadnika manjina ostvari svoje izborno pravo, izađe na izbore i samim tim da doprinos da oni proteknu na demokratski način i u fer atmosferi.

''Važno je i da novoizabrani nacionalni saveti dobiju što veću podršku pripadnika manjina, jer će preko njih pripadnici manjina u naredne četiri godine ostvarivati jedan broj značajnih prava u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma'', zaključila je Paunovic.

Direktorka Kancelarije podsetila je i da će se izbori po prvi put održati po novim zakonskim odredbama.

Ona je istakla da je na predlog Vlade, Skupština Srbije u maju usvojila izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koje su bile usmerene na poboljsanje izbornog procesa od postupka upisa u poseban birački spisak, zastite ličnih podataka, procesa konstituisanja nacionalnih saveta...

''Svakako da najznačajniju novinu predstavlja činjenica da ovaj put izbore sprovodi Republička izborna komisija što ovom procesu daje dodatnu sigurnost i poverenje birača'', rekla je Paunović.

IZBORNE LISTE

Najveći broj lista imaju pripadnici romske zajednice, čak 10, slede Bunjevaci - sa devet, dok je za izbor rumunskog i rusinskog saveta proglaseno po sedam lista.

Po pet lista imaju pripadnici Albanaca, Grka, Slovaka i Ukrajinaca, dok će Mađari, Nemci, Askalije, Bugari i Vlasi svoje predstavnike u savete nacionalnih manjina birati sa po četiri izborne liste. Tri izborne liste imaju Egipćani, a po dve Bošnjaci, Slovenci i Česi koji žive u Srbiji.

Prema podacima objavljenim na portalu te komisije za izbore za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine su proglašene liste: Demokrtaska partija - dr sc Nagip Arifi, Koalicija ujedinjenih Albanaca, Koalicija za prava Albanaca, Nagib Taipi, kao i Za budućnost Albanaca u Srbiji - Sevdail Iseini.

Zbirnu izbornu listu kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta aškalijske nacionalne manjine čine Aškalije za napredak - Abedin Toplica, Aškalije: Idemo dalje - Afrodita Demir, Aškalije, ali zajedno - Iljaz Ramadanović i Aškalije za bolje sutra - Zijadin Salihu.

RIK je za izbore za članove Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine proglasio liste: Za Bošnjake, Sandžak i muftiju, Za bošnjačko jedinstvo - dr Sulejman Ugljanin.

Za izbor članova Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine proglašene su liste: Budućnost u koju verujemo - dr Vladica Dimitrov, Koalicija Bugara u Srbiji - Zoran Petrov, Vladimir Zaharijev - To smo mi - od srca, za boljitak sviju nas gde god da smo i Napred - Sonja Stanulov.

Za izbor Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine proglašene su liste - Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajic, Bunjevci - mr Suzana Kujundžic Ostojić, Bunjevačka narodna lista - Branko Pokornić, Bunjevačka matica - Marko Marjanusić, I Bunjevci su građani Srbije - Mirjana Savanov, Bunjevački kulturni centar - Bunjevački glas za sve nas prof. dr. Etela Jerinkić, Bunjevačka liga - Branko Tot, Udruženje građana Bunjevačko kolo Sombor, Aleksandar Bošnjak i Bunjevačka stranka - Srđa Evetović.

Za izbore za članove Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine RIK je proglasio liste Vlasi za Srbiju - Srbija za vlahe Radiša Dragojević, Udruženje Gergina Negotin - Primarijus dr Siniša Đelojevic, Pokret vlaškog ujedinjenja - Slobodan Perić i GG Zajednica Vlaha Srbije - Dragan Demić.

Na zbirnoj izbornoj listi kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine su: I Grci su građani Srbije, Sa Ga Po - Srpsko-grčko Prijateljstvo, Rodifcis-Nađ Petar, Kalimera Srbijo - Grci i potomci, Dr Christos Aleksopoulos, Zajednica Grka Srbije Elefterios Vanizelos-Beograd Papadopulos Dimitrios i Grci Srbije-Vasilios Provelegkos.

RIK je proglasio za izbor egipatskog nacionalnog saveta: Zajedno za bolje sutra, Za još bolju budućnost - Agim Ajra i Da se znamo - Nezir Keljmendi.

Za Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine proglašene su liste: Mađarska sloga, DZZVM - Đonka Aron, Za Mađare na drugi način - Fodor Laslo i Mađarska Liga - Nova mađarska alternativa-Tibor Vas za nacionalni savet Mađara.

Za izbor nemačkog nacionalnog saveta proglašene su liste: Podunavski Nemci Vojvodine, Gerhard podunavske Švabe - zajedno, Anton Bek, Nemačka lista - Rudolf Vajs i Podunavske Nemice.

RIK je za izbor romskog nacionalnog saveta proglasio liste: Savez za promene - ljudi po meri čoveka, Naša romska lista - Duško Jovanović, Asocijacija Roma Srbije - Vladan Stanojević, Pravda i istina za svakog Roma Tane Kurtić, Anglunipe - Napredak - Dragoljub Acković, Grupa birača - Romi za Evropu, Romi za Srbiju - Srbija za Rome, Romi građani i građanke Srbije - Srđan Šajn, Romi za bolju budućnost i Romski glas za Evropu.

Zbirnu izbornu listu kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine čine: Ujedinjena lista - Daniel Petrović, Inicijativa Rumuna iz Srbije - Bojan Barbučić, Zajednica Rumuna - Stevan Mihajlov, Nezavisni Rumuni Srbije - dr Dorinel Stan, Rumuni za nacionalno pomirenje - Jon Šizmas, Sve Za Otadžbinu - Jonel Omoran i Ujedinjeni Rumuni - Todorel Rasa.

RIK je za rusinski nacionalni savet prolasio: Rusinsku ligu Olena Papuga, Za Ruski Krstur - Željko Kovač, Zajedno za Rusine - Slavko Rac, Ja Rusin, Rusinska omladina, Mladi za budućnost i Rusinska inicijativa, Nikola Đanta.

Zbirnu listu za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine čine: Slovački identitet - Ana Tomanova Makanova, Liga Slovaka Vojvodine - Jan Brna, Matica Slovačka u Srbiji - Za slovački identitet - Katarina Melegova-Melihova, Slovaci napred! - Pavel Surovi i Slovačka stranka - Jan Paul.

RIK je proglasio liste Slovenci zajedno i Svi zajedno Zoran Jovičić za izbor slovenačkog nacionalnog saveta i liste Kalina -Petar Zakamarok, Ukrajinci zajedno - Stefan Semjaniv, Senjuk - Mihajlo Letvenčuk, Grupa birača Pravda - Dalibor Pjekni i Ukrajinska lista Kobzar - Miro Kalenjuk za izbor ukrajinskog nacionalnog saveta.

Za izbor članove Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine RIK je proglasio liste Česi zajedno Štefan Klepaček i Česi Srbije - dr Joze Sivaček.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.