Dačić siguran da će UN odbiti zahtev Prištine

Izvor: Radio 021, 01.Avg.2015, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić siguran da će UN odbiti zahtev Prištine

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne mora da znači da bi zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova mogle da glasaju i za njegovo članstvo u Unesko, kao i da očekujuje da Kosovo neće postati članica te organizacije.

On je rekao i da je siguran da će UN odbiti takav zahtev Prištine.

"To što su pojedine zemlje priznale nezavisnost ne znači da će doneti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << jednu takvu odluku, a s druge strane Srbija je vodila jednu politiku koja je u međunarodnim odnosima imala korektan odnos prema zahtevima pojedinih zemalja i sada je red da te zemlje imaju korektan odnos prema njoj i prema zahtevima Srbije", rekao je Dačić za RTS.

On je kazao da se tako radi u međunarodnim odnosima i "da drugačiji odnos ne bismo mogli da prihvatimo". Dačić je podsetio da je Priština poslala pismo Unmiku u UN sa željom da dostave Unesku njihov zahtev za prijem za članstvo.

"U ovoj sada fazi Ujedinjene nacije će sigurno odbiti taj zahtev Prištine jer je on pravno neutemeljen i Rezolucija 1244 govori sasvim drugačije", rekao je Dačić i dodao da se u prvom koraku može očekivati da Unmik neće preporučiti Unesku, odnosno da će UN odbiti zahtev Prištine da preporuče i posalju Unesku zahtev za prijem Kosova u tu organizaciju.

Kako je kazao, pošto će sigurno propasti ta ideja preko UN jer ne mogu da pređu preko rezolucije koju su doneli, Priština će moguće, potražiti zemlju koja će to uraditi u samom Unesku.

"Mislim da je jasno da ima dosta zemalja koje će se same ponuditi, onda dolazimo polako na stvar matematike, jer Savet Unesko ima 58 članica od kojih su 33 priznale Kosovo i na tom nivou potrebna je prosta većina, a kad ta odluka dođe na Generalnu konferenciju u novembru potrebna je dvotrećinska većina i tu je sada naša sansa", rekao je Dačić.

On je naveo da ne znači da će zemlje koje su priznale jednostranu nezavisnost Kosova doneti jednu takvu odluku.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.