Vulin i Šteger u Beču razgovarali o socijalnim temama koje tište obe zemlje

Izvor: BKTV News, 28.Apr.2017, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin i Šteger u Beču razgovarali o socijalnim temama koje tište obe zemlje

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ocenio je danas da sporazum o socijalnom osiguranju, ali i međusobna isplata penzija između Austrije i Srbije odlično funkcionišu.

Na kraju dvodnevne posete Beču, a nakon sastanka s austrijskim kolegom, ministrom Alojzom Štegerom, Vulin je rekao da su se složili da su odnosi dve zemlje na veoma visokom nivou. Zaključeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i da je saradnja ministarstava dve zemlje veoma važna, jer se radi o institucijama koje se bave svakodevnim životom građana.

"Sporazum o socijalnom osiguranju nam dobro funkcioniše, kao i međusobna isplata penzija koja stiže na vreme i ne duguje se ništa", rekao je Vulin.

On je naveo da nam je potrebna razmena iskustava u borbi protiv nezaposlenosti, protiv sive ekonomije, rada na crno, što su problemi s kojima se suočavaju obe zemlje. U tom je smislu, kako je rekao, sa Štegerom dogovorio razmenu delegacija stručnjaka koji će nam pomoći u rešavanju problema nezaposlenosti, odnosa prema starijima i osobama sa invaliditetom bez posla.

Stručnjaci iz Austrije treba da nam pomognu da u politici zapošljavanja iskoristimo austrijska iskustva, a s obzirom da je Austrija zemlja koja ima nižu stopu nezaposlenosti od nas.

Vulin je sa Štegerom razgovarao o mogućnosti da se izvestaj broj austrijskih osiguranika našeg porekla leči ili provede zrele godine na prostoru Srbije, što bi, kako je primetio, bilo daleko jeftinije.

"Za korisnike bi novac vredeo više jer je jeftinije u Srbiji, a svakako je lepše biti u svojoj kući, među ljudima koje poznajete", objasnio je Vulin.

Takođe, razgovaralo se o tome kako da vratimo dijasporu kod nas, a da austrijsko osiguranje plati njihov boravak u nasim banjama i domovima za stare.

Tokom dvodnevnog boravka u Austriji ministar Vulin je imao sastanak i sa ministrom unutrašnjih poslova Volfgangom Sobotokom, a državni sekretar Nenad Ivanišević razgovarao je sa predstavnicima odbora za socijalna pitanja austrijskog parlamenta, kao i rukovodstvom Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

VULIN: Stručnjaci iz Austrije nam rešavaju problem nezaposlenosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2017

Saradnja ministarstava naših zemalja je veoma važna i na visokom nivou..Sporazum o socijalnom osiguranju, ali i međusobna isplata penzija između Austrije i Srbije odlično funkcionišu, ocenio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin...Na kraju dvodnevne...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.