Isplata penzije
Isplata penzije

Pravo na invalidsku penziju može se ostvariti kada se utvrdi potpuni gubitak radne sposobnosti kod osobe koja je u godinama životnim potrebnim za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Ako je uzrok invalidnosti povreda na radu ili oboljenje usled obavljanja dužnosti bez obzira na dužinu staža ili ako je invalidnost nastala kao posledica bolesti ili povrede van posla, za to je potrebno najmanje pet godina staža.

Izuzetak su osiguranici kod kojih je invalidnost nastala pre 30. godine života.

Do dvadeset godina potrebno je najmanje jedna godina staža osiguranja.
Do dvadeset pet godina dve godine staža osiguranja.
Do trideset godina tri godine staža osiguranja.
Zakon propisuje kontrolni pregled u roku od tri godine, izuzetak su stariji do 58 godina i oni čije dijagnoze ne ukazuju da će radna sposobnost biti poboljšana.

Zahtev za kontrolu šalje se po službenoj dužnosti uz poziv, i obaveštenje koju dokumentaciju treba pripremiti. Ukoliko se lice ne odazove pozivu ili neopravdano izostane, onda se obustavlja isplata penzije.
Penzija ili isplata nešto poput naplate, mesečna naknada novčana i druge beneficije na koje pojedinac stiče pravo po osnovu osiguranja za slučaj starosti, invalidnosti i smrti, a pod uslovima koji su utvrđeni zakonom, penzije se isplaćuju i posthumno u slučajevima kada naslednici i druge materijalne zavisne osobe nisu u stanju da se samostalno izdržavaju.

U zavisnosti od uslova pod kojima je stečena, penzija može biti starosna, invalidska i porodična. Kod nas se svake godine menjaju zakoni o penzijama i granicama starosti, ove godine je zakon da muškarac sa 65 godina života i 40 godina radnog staža ide u punu penziju. Ako je uplaćivan doprinos za sve godine staža, i to na prosečnu platu u Srbiji koja je sada oko 40.000 dinara penzija će iznositi oko 30.000 dinara. Osoba koja ima 25 godina staža i primalac je mesečne plate imaće manju penziju i to 21.000 dinara.

Slična je situacija i sa ženama, radnica koja je napunila 60. godina i ima iza sebe 35 godina staža, dok je primala platu na nivou republičkog proseka može da računa na 35.000 dinara penzije. Žena koja je imala istu platu, ali samo 15 godina radnog staža dobiće oko 15.000 penzije.
Idealno i pravo poklapanje uslova je da muškarac ili žena završe fakultet u roku i počnu sa radom početkom 25. godine života. Pod uslovom da nemaju prekide u radnom stažu, iste godine bi stekli pravo na punu penziju i to četrdeset godina staža i 65 života. Srednjoškolci bi trebalo da ranije počnu sa radom, i to sa 18, 19 godina, kako bi kad napune 65 godina imali više godina staža od traženih 40. Da bi osiguranik mogao ostvariti pravo na starosnu penziju mora da ispunjava sledeće uslove i to: uslov starosti, i uslov staža.

Pravo na starosnu penziju osiguranik stiče kada navrši 65 godina života i najmanje 20 godina penzijskog staža, osiguranik stiče to pravo na penziju kada navrši 40 godina penzijskog staža bez obzira na godine života, sredstva potrebe za ostvarivanja prava i obaveza iz penzijskog i invalidskog osiguranja, se ostvaruje iz doprinosa, prihoda na osnovu dobrovoljnog osiguranja, prihoda koje svojim delatnostima ostvari nosioc osiguranja i drugih prihoda.

Postupak za ostvarivanje prava na starosnu penziju pokreće se na zahtev osiguranika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Sutra isplata penzija u Srpskoj

BANJALUKA - Zbog predstojećih praznika i neradnih dana penzionerima u Srpskoj sutra će biti isplaćene aprilske penzije.

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Apr.2024, 16:26

Detaljnije >>

Evo ko će prvi dobiti penziju posle praznika! Svi detalji kašnjenja: Ova grupa penzionera će najduže čekati

S obzirom da se isplata penzija pomera nekoliko dana kasnije, PIO Fond je objavio detaljan kalendar sa datumima isplata,...

Izvor: Blic, 24.Apr.2024, 16:33

Detaljnije >>

RFZO izdao važno obaveštenje! Poznat datum isplate aprilskih penzija

SRBIJA – Na Instagram stranici Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje objavljeno je da isplata aprilskih penzija počinje 7. maja.  „Isplata aprilskih penzija počinje 7. maja za penzionere samostalnih delatnosti koji penzije primaju preko...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 24.Apr.2024

Detaljnije >>

Isplata penzija za april 2024.

Isplata penzija za april 2024. iz jednog dela za korisnike PIO fonda organizuje se od utorka, 7. maja 2024, za sve kategorije penzionera. Penzije će kasniti zbog predstojećih praznika, jer je prvi radni dan posle...

Izvor: DANuBeogradu.rs, 23.Apr.2024, 19:54

Detaljnije >>

Penzije će kasniti: PIO fond objavio kada stiže novac

BEOGRAD - PIO fond Srbije objavio je detaljan kalendar isplate penzija za april, i isplata penzija se zbog predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika pomjera nekoliko dana kasnije.

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2024

Detaljnije >>

Penzije u maju će kasniti zbog praznika: Pogledajte kada će biti isplaćene

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) objavio je novi kalendar isplata penzija, po kom se vidi da će penzije za april pristići kasnije, piše Danas.

Izvor: Radio 021, 23.Apr.2024

Detaljnije >>