Otvorena biračka mesta u Gračanici

Izvor: Politika, 18.Jan.2015, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena biračka mesta u Gračanici

GRAČANICA – Glasanje za gradonačelnika Gračanice u 10 biračkih centara sa 27 biračkih mesta počelo je jutros na vreme, u 07.00 časova, saopštila je Centralna izborna Komisija.

„Sva biračka mesta su otvorena tačno u sedam sati. Nikakvih problema tokom otvaranja biračkih mesta nije bilo. Sav materijal neophodan za glasanje stigao je na vreme, tako da ništa ne nedostaje”, rekao je za Radio KiM član CIK Nenad Rikalo.

Rikalo je ranije rekao da glasači, kao i na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prošlim lokalnim i parlamentarnim izborima na Kosovu, mogu da glasaju s važećim ličnim dokumentima koje su izdali MUP Kosova i MUP Srbije.

Biračka mesta na teritoriji opštine Gracanica zatvaraju se u 19 sati.

Ukoliko jedan od cetvorice kandidata osvoji više od 50 odsto glasova, dobiće izbore u prvom krugu. Ako se to ne dogodi, biće organizovan drugi krug glasanja.

CIK je obavestio da ce svakih tri do četira sata imati koneferencije za medije kako bi javnost obavestili o procesu izbora za gradonačelnika u Gracanici.

Na 27 biračkih mesta 22.229 građana s pravom glasa moći će da se opredele između četiri kandidata: Vladeta Kostić, ispred Građanske Inicijative „Srpska”, Šaip Beriša ispred DSK, Dragiša Mirić iz NPK i Nenad Rašić iz PDS.

CIK je saopštio da je za izbore u Gračanici akreditovano 388 posmatrača.

Prevremeni izbori za gradonačelnika Gračanice održavaju se zbog toga što je bivši gradonačelnik Branimir Stojanović imenovan na funkciju zamenika premijera vlade Kosova.

Kostić: Očekujem veću izlaznost Srba na izborima

Kandidat Građanske inicijative „Srpska” za gradonačelnika Gračanice Vladeta Kostić izjavio je da očekuje veću izlaznost Srba na vanrednim izborima koji se danas održavaju u opštini Gračanica.

On je ocenio da su današnji izbori bitan politički trenutak ove godine u kojoj Srbe očekuje formiranje Zajednice srpskih opština i mnoge druge teške odluke, ne samo za Srbe nego i za Albance koji žive na Kosovu.

Kostić je kazao da očekuje da izbori proteknu u najboljem redu i da građani izađu na birališta i dostojanstveno ostvare svoja prava bez ikakvih incidenata.

On je pozvao sve građene da u što većem broju izađu i svoje poverenje daju onom kandidatu za koga smatraju da ih neće izneveriti i da će ispuniti njihova očekivanja.

Kostić je kazao da je, prema informacijama koje je dobio, izlaznost do devet sati bila 3,1 osdto, odnosno 626 birača, ali da je to „sigurno” šest odsto jer su, kako je istakao, birački spiskovi „prenapumpani”.

Na pitanje novinara Bete šta nije u redu sa biračkim spiskovima, Kostić je odgovorio da oni „nisu pročišćeni”.

„Imamo od prošlih izbora za ovu opštinu upisanih novih 606 birača. Nisu međutim, spiskovi prčišćeni od onih koji su na primer umrli, kao ni od onih koji su se odselili, raselili ili promenili mesto boravka. Svi ti građani nisu skuinuti sa biračkih spiskova”, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, birački spiskovi od kako su sačinjeni svih tih godina nisu prečišćavani.

„Ja mislim da je to prevashodno zadatak Centralne izborne komisije (CIK) i mislim da bi to bilo dobro ne samo za našu opštinu nego i za centralni birački spisak, jer je situacija takva da na Kosovu imate onoliko stanovnika koliko ih ima na biračkom spisku, a to je prosto neverovatno”, ocenio je Kostić.

On je rekao da je tako i za opštinu Gračanica gde na biračkom spisku ima preko 20.000 birača, i isto toliko stanovnika, ocenivši da je nemoguće da svaki stanovnik ima pravo glasa.

Na biračkim mestima se ponavljaju dezinformacije u vezi sa upotrebom ličnih dokumenata, a neki predstavnici CIK-a su govorili da navodno ne može da se glasa sa srpskim dokumentima.

Srpski član CIK-a Nenad Rikalo ponovio je u izjavi agenciji Beta da po tom pitanju nema nikakvih promena, odnosno da birači mogu da glasaju i sa srpskim dokumentima.

Među biračima ima i onih koji su agenciji Beta rekli da nisu upisani u biračke spiskove iako su na prošlim izborima glasali.

Tanjug

objavljeno: 18/01/2015
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GRAČANICA BIRA GRADONAČELNIKA: Otvorena biračka mesta

Izvor: Kurir, 18.Jan.2015

Sva biračka mesta su otvorena tačno u sedam sati. Nikakvih problema tokom otvaranja biračkih mesta nije bilo. Sav materijal neophodan za glasanje stigao je na vreme, tako da ništa ne nedostaje, rekao je član CIK Nenad Rikalo..GRAČANICA - Glasanje za gradonačelnika Gračanice u 10 biračkih centara...

Nastavak na Kurir...

Prvi rezultati o izlaznosti oko 17.00 časova

Izvor: Cafe.ba, 18.Jan.2015

GRAČANICA - Centralna izborna komisija /CIK/ samoproglašenog Kosova saopštiće oko 17.00 časova prve rezultate izlaznosti birača na današnjim vanrednim izborima za gradonačelnika opštine Gračanica, rečeno je Srni u CIK-u...Prema podacima Građanske inicijative "Srpska", do 14.00 časova na...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.