Šarančić nudi 460 000 € za slobodu

Izvor: B92, 28.Jun.2011, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarančić nudi 460 000 € za slobodu

Beograd -- Milanko Šarančić, nekadašnji direktor Železnica Srbije, ponudio jemstvo od oko 460.000 evra u zamenu za ukidanje pritvora gde je već godinu dana, pišu Novosti.

Jemstvo je dato u vidu nekretnina koje Šarančić deli sa bratom, a doprinos je dalo i nekoliko rođaka koji su pod hipoteku stavili svoje kuće.

Prvobitno, Šarančić, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja, ponudio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuću i plac u Vrnjačkoj Banji, kojima je suvlasnik njegov brat, vrednosti oko 230.000 evra, ali je sud procenio da je ta cifra mala.

O novoj ponudi, sudsko veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu pred kojim se vodi postupak, još se nije izjasnilo. Prema najavama, o tome bi mogli da odluče sledeće nedelje, kad se nastavlja glavni pretres.

Šarančić je uhapšen početkom juna prošle godine, da bi šest meseci kasnije protiv njega i još trojice saradnika bila podignuta optužnica koja ga tereti da je oštetio Železnice za 1.235.000 evra.

Na optuženičkoj klupi našli su se i Zoran Milićević, pomoćnik direktora za vuču i vozna sredstva JŽTP Beograd, Dragoslav Pejčinović, pomoćnik direktora Sektora za vuču i tehničku dokumentaciju i Milorad Čelebić, zastupnik preduzeća Ko Reil LLP iz Londona.

Šarančić tvrdio da je poslovao po zakonu

Prema tvrdnjama tužilaštva, zloupotrebe su vršene od maja 2004. do oktobra 2006. godine prilikom kupovine šest dizel-električnih lokomotiva od Slovenačkih železnica i deset dizel-motornih vozova iz Švedske.

Stvarne cene su, kako se navodi, predstavili uvećane nekoliko puta. Lokomotive i vozovi kupovani su preko posredničkih firmi iz Trsta, Londona i dva preduzeća iz Srbije.

Navodno, posrednici su lokomotive plaćali 210.000 evra, a naplaćivali je 40.000 evra više, dok je jedan voz plaćan 275.000 evra, a "Železnicama" prodavan za 410.000 evra.

Šarančić je na početku suđenja tvrdio da je uvek poslovao po zakonu. Kazao je da bi bez razmišljanja i danas kupio iste lokomotive i vozove, kao i da je kada je postavljen na čelo Železnica 2004. godine zatekao mnogo kriminalnih projekata kojima se novac odlivao iz tog preduzeća.
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarančić nudi 460 hiljada za slobodu

Izvor: Večernje novosti, 28.Jun.2011

Nekadašnji direktor JP "Železnice Srbije", ponudio je jemstvo od oko 460.000 evra u zamenu za ukidanje pritvora u kom se nalazi godinu dana

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.