Pridružiću se inicijativi otporaša iz Požarevca za smenu sudije

Izvor: Blic, 24.Nov.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pridružiću se inicijativi "otporaša" iz Požarevca za smenu sudije

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je za "Blic" da će se pridružiti inicijativi bivših članova "Otpora" za pokretanje postupka za razrešenje sudije Osnovnog suda u Požarevcu Gordane Vidojković jer je dozvolila da zastari postupak protiv Marka Miloševića.

- Inicijativu Momčila Veljkovića i Nebojše Sokolovića, nekadašnjih članova "Otpora", ću odmah uputiti Visokom savetu sudstva i pridružiti joj se. Nedopustivo je da procesi zastarevaju i da sudija dozvoli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bilo koji postupak zastari, naročito nakon sprovedene reforme čiji je glavni cilj efikasno i nezavisno pravosuđe - kaže ministarka.

Malović napominje da očekuje da će ova inicijativa biti ozbiljno razmotrena i naglašava da će se o njoj "sigurno raspravljati veoma brzo, na jednoj od narednih sednica".

- Postupanje u ovakvim slučajevima koji su povezani sa teškim nasleđem 90-ih godina i prema kojima građani sagledavaju uspešnost reforme moraju biti efikasno okončani kako bi se poslala jasna poruka da pravosuđe radi samo po zakonu. Efekti reformisanog pravosuđa već se vide i to upravo na slučajevima iz prošlosti koji su nas opterećivali i trajali godinama. Posle decenijskog razvlačenja doneta je presuda Andriji Draškoviću, presuđeno je Sretenu Jociću, pa i Stanku Subotiću - navodi ministarka.

"Za neažurne sudije nema mesta u srpskom pravosuđu"

Ministarka podseća da je u Zakonu o sudijama navedeno je da je zastarevanje postupka jedan od discipilnskih prekršaja koji su razlog za pokretanje razrešenja sudije .

- Ukoliko se utvrdi da je sudija odgovorna za zastarevanje sigurna sam da će biti pokrenut postupak za njeno razerešenje. Reforma pravosuđa je, između ostalog, sprovedena kako se ne bi događalo da Srbija pred Evropskim sudom za ljudska prava gubi postupke naročito u pogledu suđenja u razumnom roku. Za neažurne sudije nema mesta u srpskom pravosuđu – zaključila je Malović.

Povezane vesti: Otporaši zatražili smenu sudije u Požarevcu "Otporaši" traže razrešenje sudije koja je štitila Marka Miloševića

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malović: Pridružiću se inicijativi "otporaša" za smenu sudije

Izvor: S media, 24.Nov.2011

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je za "Blic" da će se pridružiti inicijativi bivših članova "Otpora" za pokretanje postupka za razrešenje sudije Osnovnog suda u Požarevcu Gordane Vidojković jer je dozvolila da zastari postupak protiv Marka Miloševića..."Inicijativu Momčila Veljkovića...

Nastavak na S media...

Bivši "otporaši": Treba razrešiti sve sudije koje su vršile opstrukciju

Izvor: Blic, 24.Nov.2011

Momčilo Veljković i Nebojša Sokolović, nekadašnji članovi Otpora, zadovoljni su posle današnjeg sastanka sa državnim sekretarom Ministarstva pravde Slobodanom Homenom koji je podržao njihovu inicijativu za smenu sudije Osnovnog suda u Požarevcu Gordane Vidojković zbog odugovlačenja postupka...

Nastavak na Blic...

Homen za RTV: Postupak protiv Marka Miloševića nije zastareo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2011

NOVI SAD -..Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, gostujući u današnjoj emisiji "Jedan na jedan" RTV koja se bavila efektima odluke sudije iz Požarevca Gordane Vidojković da Marka Miloševića i još pet osoba oslobodi tužbe da su 2. maja 2000. godine pretukli trojicu članova...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.