Ugalj i dalje dominira u svetskoj proizvodnji energije, solarne elektrane i vetroparkovi učestvuju sa 13 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2024, 10:59

Ugalj i dalje dominira u svetskoj proizvodnji energije, solarne elektrane i vetroparkovi učestvuju sa 13 odsto

Prošle godine je rekordnih 30 odsto električne energije u svetu proizvedeno iz obnovljivih izvora, objavio je energetski analitički centar Ember u svom najnovijem majskom izveštaju.
U izveštaju se navodi da brojke za 2023. dolaze iz 80 zemalja koje predstavljaju 92 odsto globalne potražnje za energijom.
Solarna energija i energija vetra sada proizvode 13 odsto svetske električne energije, a ovaj procenat je više nego udvostručen od 2015. godine kada je potpisan Pariski sporazum o klimatskim promenama, ističe organizacija sa sedištem u Britaniji.
Intenzitet globalne proizvodnje emisija ugljen-dioksida je u 2023. bio za 12 odsto manji u odnosu na rekordne vrednosti iz 2007. godine.
Fosilna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.