Nastići: Vratiće nam decu pre nego što bude počelo suđenje

Izvor: Blic, 21.Jan.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastići: Vratiće nam decu pre nego što bude počelo suđenje

Nade porodice Nastić da će im deca, oduzeta pod optužbom da su zlostavljana, uskoro biti vraćena sve su veće. Među advokatima odbrane i Agencije za zaštitu dece, koja ih je oduzela, priča se da se sprema nagodba i da će Agencija pre suđenja, zakazanog za 26. januar, ponuditi da decu vrati i da se slučaj okonča.

Prethodne nedelje vršeni su veliki pritisci na Agenciju, od državnog tužioca, Ministarstva socijalnih pitanja i pravde Amerike, do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << FBI, koji je najavio istragu o radu Agencije. Takođe, jedna advokatska organizacija najavila je da će u martu predati zahtev Ustavnom sudu Amerike da ispita nadležnosti Agencije. Sve ovo prenelo je više od 90 američkih medija.

Kako "Blic” saznaje, američka Agencija za zaštitu dece želi nagodbu pre suđenja

- To bi bila najbolja solucija za nas. Pominje se da će nam pre suđenja ponuditi da nam decu vrate i da se slučaj zatvori. Ako nam vrate decu, odbace sve optužbe i izbrišu nam ovo iz dosijea, nas više ništa ne zanima - priča Vuk Nastić za "Blic”.

Vlada Srbije usvojiće na današnjoj sednici odluku o nadoknadi troškova od 20.000 dolara nastalih u sudskim postupcima pred sudovima u SAD zastupanjem Vuka i Verice Nastić, osumnjičenih za seksualno zlostavljanje Nastasije (5) i Damjana (8). Prema rečima Vuka Nastića, ova pomoć im znači puno, sa njom će platiti advokata i moći će da okončaju slučaj do kraja. Na račun pravnog zastupnika porodice Nastić trebalo bi već sutra da bude uplaćeno 20.000 dolara zbog postupka koji se vodi za oduzimanje starateljstva nad njihovom maloletnom decom.

- Nikom ne mogu da objasnim koliko nam to puno znači, gledamo kako trošimo svaki dolar. Oduševljeni smo što nam država pomaže sad kad nam je najteže. Troškovi advokata su strahovito veliki. Do sada sam se zaduživao gde sam mogao, pozajmljivao od svakog, potrošio fond u koji sam uplaćivao penziju, a od rodbine iz Srbije tražio da mi pošalju koliko god mogu. Sad kad sam bez posla, kad rodbina više nema novca da mi šalje, ovakva pomoć nam je neprocenjiva - ističe Vuk Nastić.

Početak suđenja Nastićima zakazan je za 26. januar. Tad bi trebalo da bude predstavljen rezultat sa poligrafskog ispitivanja koji je pokazao da je Vuk Nastić nevin, ali i da bude pročitano pismo državnog tužioca Amerike, koji takođe potvrđuje činjenicu da roditelji nisu zlostavljali decu. Ovo pismo državnog tužioca obrnulo je ceo slučaj, pa je od prošle nedelje, Vuku Nastiću dopušteno da dva puta nedeljno viđa decu.

- Deca su naizgled dobro, presrećni su što nas vide zajedno i stalno pričaju kako smo ponovo porodica. Mi sa njima ne možemo da pričamo puno o tome zašto su odvojeni od kuće, više im prenosimo pozdrave, pričamo im kako će uskoro kući. Međutim, svi psiholozi nam pričaju kako će ova odvojenost ostaviti velike posledica na njih i kako će im trebati višemesečni termini sa stručnjakom kako bi se ponovo vratili na pravi put jer su za ovih sedam meseci prošli kroz mnogo loših stvari - dodaje Vuk Nastić.

Porodica Nastić angažovala je jednog od najpoznatijih psihologa u Americi i jednog od boljih eksperata za osporavanje validnosti iskaza deteta ili uočavanja pritisaka i navođenja dece na određeni iskaz. To je zbog toga što tužilac kao ključni dokaz ima izjavu ćerke Nastasije da je otac "pipkao u kupatilu”, za koji Nastići smatraju da je izrečen pod velikim pritiskom Agencije za zaštitu dece. Psiholog bi trebalo na suđenju da dokaže da iskaz nije validan, nakon čega bi presuda u korist Nastića bila vrlo verovatna.

Posle svega povratak kući

- Čim nam vrate decu, sigurno ćemo doći na godinu ili dve u Srbiju. Da decu vratimo u domaće okruženje, ali i da im omogućimo stručnu pomoć srpskog psihologa, koji će o svemu sa njima razgovarati. Mislim da ćemo sigurno i tužiti Agenciju za sve kroz šta smo prošli, ali prvo da se deca nama vrate, pa ćemo sve drugo lako - nada se Vuk Nastić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanci ucenjuju Nastiće - Deca ili pare!

Izvor: Press, 21.Jan.2011

Američka agencija traži nagodbu s Nastićima i nudi im povratak Damjana i Nastasije pre suđenja ukoliko odustanu od višemilionske odštete Američka agencija za zaštitu dece tražiće od Vuka i Verice Nastić da odustanu od visoke novčane nadoknade...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.