Amerikanci ucenjuju Nastiće - Deca ili pare!

Izvor: Press, 21.Jan.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci ucenjuju Nastiće - Deca ili pare!

Američka agencija traži nagodbu s Nastićima i nudi im povratak Damjana i Nastasije pre suđenja ukoliko odustanu od višemilionske odštete Američka agencija za zaštitu dece tražiće od Vuka i Verice Nastić da odustanu od visoke novčane nadoknade za traumu koju su oni i njihovo dvoje dece pretrpeli u prethodnih sedam meseci ukoliko žele da im sin i ćerka budu vraćeni nagodbom bez suđenja koje je zakazano za kraj februara!Kako Press nezvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << saznaje, ljudi iz agencije su svesni da protiv Nastića ne mogu da dobiju slučaj, jer nijednog dokaza nema da su roditelji zlostavljali decu, pa sada žele da se osiguraju da neće morati da plate nekoliko miliona dolara odštete.
Kidnapuju decu?
Kako su za Press rekli u srpskom konzulatu u Čikagu, agencija pokušava da iscrpe roditelje kako bi pristali da se nagode da je neće tužiti ako im vrate decu!
- Agencija za zaštitu dece to inače radi, to je prosto njihov način. Iako do sada nisu nijednom direktno ponudili tako nešto, bilo je nekoliko situacija kada su na indirektan način izneli upravo takve predloge. Da li će vam biti jasnije ako vam kažem da je pre nekoliko meseci u Kaliforniji počelo kresanje budžeta, a da agencija od tada „radi" mnogo više nego inače, odnosno odvodi sve više dece od roditelja. Cilj im je da opravdaju veliki broj radnika koji su tu zaposleni, kao i godišnji budžet koji iznosi čak 300 miliona dolara - priča izvor Pressa u konzulatu.
On navodi i da advokati Nastića nisu nimalo iznenađeni ovakvim postupcima agencije.
- Oni su već rekli da se ovakve stvari kada je agencija u pitanju dešavaju svakodnevno, jer je sistem njihovog rada potpuno izopačen. O tome da ovo nije prvi ovakav slučaj dovoljno govori i činjenica da će se na inicijativu iz San Dijega u martu tražiti pred Vrhovnim sudom Amerike ocena ustavnosti ovlašćenja agencije - ističe naš sagovornik.
Srpski konzul u Čikagu Desko Nikitović, koji ne daje izjave za medije van zemlje, za Press je samo rekao da je „potpuno očajan i ogorčen zbog razvoja situacije". Vuk Nastić kaže da ga je jednom jedan od nadležnika Agencije pitao da li bi pristali na to da im vrate decu, da odustanu od tužbe, a da im se isplate samo troškovi za vreme trajanja postupka.
- Rekao sam da želim samo da mi se deca što pre vrate kući. Nas baš briga za pare, ne treba nam ni jedan dolar, samo da sa decom pobegnemo odavde. Jedino bih voleo da se tuži agencija kako više ne bi mogla da kidnapuje nijedno dete - ističe Vuk.
Nekoliko miliona dolara
Srpski advokati smatraju da će Vuk i Verica Nastić, kojima je Američka agencija za zaštitu dece bez ikakvog razloga još pre sedam meseci oduzela Nastasiju (5) i Damjana (8), u slučaju da se odluče da tuže Agenciju dobiti višemilionsku odštetu. Iako nisu želeli da nagađaju koliko bi tačno mogli da dobiju, ubeđeni su da će cifra dostići nekoliko miliona dolara.
- Nastići mogu da tuže Agenciju po nekoliko osnova, i to za psihički i duševni bol koji im se nanosi već mesecima, za narušavanje privatnosti i osnovnih ljudskih prava, zatim za nadoknadu troškova koje su imali za vreme suđenja, kao i što im je onemogućeno da za to vreme rade i zarađuju - navodi beogradski advokat Goran Petronijević.
On ističe da mu nije jasno kako se i dalje pred Dečjim sudom vodi postupak protiv njih kada su i policija i državni tužilac povukli sve optužbe i dokazali da roditelji nisu krivi za ono za šta ih Agencija i dalje tereti.
- Kod nas bi bilo obavezujuće da se u tom slučaju odmah prekinu svi drugi postupci, jer ako je državni tužilac dokazao da ne postoji razlog za krivičnu prijavu, nema nijednog razloga da se postupak vodi pred bilo kojim sudom - ističe Petronijević.
Advokat Savo Anđelković smatra da bi upravo iz ovih razloga porodice na ime odštete od suda mogla da dobije višemilionsku odštetu.
- Duboko sam uveren da će Nastići biti oslobođeni, a pored toga što niko ne može da im nadoknadi psihičku štetu i maltretiranje kroz koje prolaze, ukoliko tuže agenciju, dobiće nekoliko miliona dolara - kaže Anđelković i ističe da agencija ima sva prava da ponudi nagodbu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.