Moskva: Razvejan mit o pravednoj borbi OVK

Izvor: RTS, 30.Jul.2014, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Razvejan mit o "pravednoj borbi" OVK

Rezultatima istrage specijalne istražne grupe Euleksa razvejan je mit o "pravednoj oslobodilačkoj borbi" OVK, koji je iskorišćen, između ostalog, za pravdanje nezavisnosti srpske pokrajine Kosovo koju su jednostrano proglasili nekadašnji lideri te organizacije, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

U komentaru ruskog MIP-a, povodom objavljivanja preliminarnih rezultata rada specijalne istražne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupe EU o izveštaju o trgovini ljudskim organima na Kosovu ističe se da Moskva očekuje da će krivci za počinjene zločine biti kažnjeni, nezavisno od toga kakve funkcije danas zauzimaju, prenosi Tanjug.

U saopštenju se navodi da je specijalni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Klint Vilijamson direktno izjavio da ima dovoljno sakupljenih dokaza za podizanje zvaničnih optužbi protiv određenih visokorangiranih aktivista bivše OVK zbog ciljanog i specijalno organizovanog progona Srba, Roma i predstavnika drugih etničkih manjina Kosova i samih kosovskih Albanaca zbog "saradnje sa Beogradom".

Reč je o mnogobrojnim slučajevima ubistava, otmica, silovanja, nelegalnog zatvaranja, nečovečnog postupanja, skrnavljenja crkava i drugog, što je "rezultiralo etničkim čistkama i progonom Srba iz južnog i centralnog Kosova", navodi zvanična Moskva.

Ruski MIP podseća da je Vilijamson objavio rezultate istrage o izveštaju poslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o učešću lidera OVK u nelegalnoj trgovini ljudskim organima i drugim zločinima počinjenim nad kosovskim Srbima, Romima i drugim etničkim manjinama u pokrajini, kao i nad kosovskim Albancima u periodu od juna 1999. godine.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Moskva: Mit o pravednoj borbi OVK

Izvor: B92, 30.Jul.2014

Moskva -- Rezultatima istrage specijalne istražne grupe Euleksa razvejan je mit o "pravednoj oslobodilačkoj borbi" OVK, saopštilo rusko Ministarstvo inostranih poslova...U komentaru ruskog MIP-a povodom objavljivanja preliminarnih rezultata rada specijalne istražne grupe EU o izveštaju o trgovini...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.