Anarhisti više nisu međunarodni teroristi

Izvor: Vesti-online.com, 22.Mar.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anarhisti više nisu međunarodni teroristi

Više javno tužilaštvo u Beogradu izmenilo je kvalifikaciju krivičnog dela u slučaja bacanja molotovljevog koktela na ambasadu Grčke i okrivljene anarhiste, umesto za međunarodni terorizam, tereti za izazivanje opšte opasnosti, izjavio je portparol republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

Zorić je rekao da je do promene došlo jer su okrivljeni prestali da se brane ćutanjem i dali iskaze na glavnom pretresu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
"Analizom njihovih iskaza, i ostalih dokaza u spisima predmeta, Tužilaštvo je ocenilo da kod okrivljenih nema motiva i umišljaja na međunarodni terorizam, već na krivično delo izazivanja opšte opasnosti“, objasnio je Zorić.

Suđenje grupi anarhista optuženih za međunarodni terorizam zbog bacanja dva molotovljeva koktela na zgradu ambasadu Grčke u Beogradu, u avgustu prošle godine, biće nastavljeno sutra u Višem sudu u Beogradu. Optuženi su Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Ivan Vulović, Sanja Đokić, Ivan Savić i Nikola Mitrović.

Prvog dana suđenja, 17. februara, sudsko veće im je ukinulo pritvor u kome su proveli šest meseci, a tužilaštvo je najavilo da će razmotriti mogućnost prekvalifikacije krivičnog dela.

Prema navodima optužnice, oni su 24. avgusta 2008, oko tri sata ujutru, najpre ispisali grafit na fasadi, a potom bacili dva molotovljeva koktela na zgradu grčke ambasade u Francuskoj ulici. Izazvana šteta je procenjena na 18 evra, a u napadu nije bilo povređenih. Počinioci su posle napada otišli taksijem.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izmenjena optužnica za anarhiste

Izvor: B92, 22.Mar.2010

Beograd -- Portparol javnog tužilaštva Tomo Zorić kaže da je optužnica za šestoro anarhista promenjena sa tužbe za međunarodni terorizam na izazivanje opšte opasnosti... Advokat jednog od optuženih anarhista Srđa Popović smatra da je ova odluka očekivana kao i da je tužilaštvo u početku...

Nastavak na B92...

Anarhisti ponovo negirali krivicu

Izvor: Mondo, 23.Mar.2010, 15:37

Anarhisti koji se terete za bacanje dva molotovljeva koktela na zgradu ambasade Grčke u Beogradu, negirali su danas u Višem sudu u Beogradu krivicu, nakon što je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja za međunarodni terorizam.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.