Pedeseti rođendan Moore-ovog zakona

Izvor: ItRešenja.com, 20.Apr.2015, 02:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pedeseti rođendan Moore-ovog zakona

Povezujući tačke na grafikonu sa jednokomponentnim planarnim tranzistorom pronađenim 1959. godine, Moore je primetio da se broj komponenti približno udvostručuje svake godine. U članku koji je napisao za specijalno izdanje magazina Electornics koje je objavljeno tog proleća on je spekulisao da bi ovakav trend mogao da se nastavi najmanje još jednu dekadu.

Nakon što je dekada u kojoj je Moore formulisao svoje mišljenje prošla, njegov prijatelj Carver Mead je primetio da se trend >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << i dalje zadržava nakon čega je nastao pojam Moore-ov zakon. Kada gledamo u budućnost Mooreovog zakona nakon prvih 50 godina, a 50 godina će tačno biti 19. aprila, značajno može biti da se podsetimo kako je ovaj zakon evoluirao i menjao industriju.

Moore-ovo predviđanje je bilo rezultat kombinovanja dva veoma važna opažanja koja je stekao prilikom pisanja originalnog članka. Prvo je bilo da je u svakom trenutku broj komponenti koje su se postavljale na čip bio optimalan. Više komponenti je značilo manje troškove po komponenti. Drugo, on je shvatio da optimalni broj komponenti po čipu se uvećava brzo – on se udvostručuje svake godine od kako je prvi planarni tranzistor kreiran 1959. godine.

To je stvorilo eksponencijalnu krivu po kojoj se broj tranzistora uvećava. On je krivu sa istorijskim podacima produžio na buduće vreme predviđajući da će trend udvostručivanja broja tranzistora da se zadrži desetak godina, Moore nikada o svojem predviđanju nije razmišljao kao o zakonu odnosno kao o bilo čemu što je povezano sa fizičkim principima.

Do momenta kada je Carver Maed utvrdio pojam Moore-ovog zakona oko 1975. godine, sam Moore je već modifikovao ovo pravilo. Uprkos tome što Moore nikada nije očekivao da će njegove projekcije da budu naročito precizne, on je gotovo savršeno predvideo napredak poluprovodnika u dekadi koja je bila za industrijom.

Moore je ipak shvatio da broj povećanja tranzistora se usporava pa je 1980. godine predložio da se taj broj udvostručuje svake dve godine a ne svake godine. Brzim povratkom u sadašnjost znamo da moderna integrisana kola su već lagano na putu da pređu sve granice u dimenzijama i energiji što bi moglo da bude kraj striktno definisane verzije Mooreovog zakona.

Ali pred naučnicima je veliki broj tehnologija koje bi mogle da produže trajanje Moore-ovog zakona koji bi dobio produženi oblik. Možda najočigledniji način da se produži važnost Moore-ovog zakona je paralelno računarstvo koje se danas koristi u okviru modernih grafičkih procesora.

Ono je dalo masovno povećanje performansi ne samo kada je reč o grafici ali sve više i više aplikacija mora da se prepiše da bi mogle da iskoriste veliki broj obranih jezgara. Takođe, kvantno računarstvo je oblast u kojoj bi moglo da dođe do dodatnog proširenja važenja Mooree-ovog zakona a tu je naravno i upotreba grafena kao novog materijala koji bi mogao da smanji silikon za još manje i gušće proizvodne procese.

Izvor: IT Svet

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.