Pedeset godina Mooreovog zakona

Izvor: ITsvet.com, 19.Apr.2015, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pedeset godina Mooreovog zakona

Kada je Gordon Moore, 1965. godine upitan da iznese teoriju o budućnosti novorazvijenog integrisanog kola, on je u svojoj laboratoriji imao jedno koje se sastojalo od tada neverovatnih 64 tranzistora što je bilo dvostruko više od 32 tranzistora koji su bili vrhunsko dostignuće samo godinu dana ranije. Povezujući tačke na grafikonu sa jednokomponentnim planarnim tranzistorom pronađenim 1959. godine, Moore je primetio da se broj komponenti približno udvostručuje svake godine. U članku koji je napisao za specijalno izdanje magazina Electornics koje je objavljeno tog proleća on je spekulisao da bi ovakav trend mogao da se nastavi najmanje još jednu dekadu.

Nastavak na ITsvet.com...






Povezane vesti

Pedeseti rođendan Moore-ovog zakona

Izvor: ItRešenja.com, 20.Apr.2015, 02:32

Povezujući tačke na grafikonu sa jednokomponentnim planarnim tranzistorom pronađenim 1959. godine, Moore je primetio da se broj komponenti približno udvostručuje svake godine. U članku koji je napisao za specijalno izdanje magazina Electornics koje je objavljeno tog proleća on je spekulisao da...

Nastavak na ItRešenja.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ITsvet.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ITsvet.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.