Odbrana: Karadžić nije znao za masakr u Srebrenici

Izvor: Večernje novosti, 02.Okt.2014, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana: Karadžić nije znao za masakr u Srebrenici

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić nije znao za masakr na hiljade muslimana u Srebrenici 1995. godine, rekao je danas u Haškom sudu njegov pravni savetnik Piter Robinson, koji je zatražio odbacivanje krivice za genocid."Ne postoji nijedan dokaz da je dr Karadžić planirao ili naredio ubistvo zarobljenika (u Srebrenici) ili da je znao za to", rekao je Robinson prilikom iznošenja završnih reči na suđenju Karadžiću u Haškom sudu, prenela je agencija AFP."U suštini, oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << (događaji) su skrivani od njega i zbog toga on nije kriv za genocid", rekao je Robinson.Haški optuženik Karadžić (69) odbacio je optužbe za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.Haško tužilaštvo završnu reč dalo je 29. septembra navodeći da je bivši predsednik RS bio "pokretačka sila" politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH, da se ponašao kao mafijaš i da je bio lažov. Tužilaštvo je u podnesku zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu za Karadžića, a presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.Karadžić je, posle višegodišnjeg bekstva, uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine i izručen Tribunalu.Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, posle svedočenja 195 svedoka.Iznošenje dokaza odbrane počelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, posle svedočenja 238 svedoka.Karadžić je tokom suđenja izjavio da je masakr u Srebrenici "mit", da su muslimani inscenirali zločine kako bi bacili krivicu na bosanske Srbe i da bi on trebalo da dobije nagradu zbog toga što je činio sve što je u njegovoj moći kako bi izbegao krvavi građanski rat u Bosni.Konačna presuda se ne očekuje pre kraja 2015. godine, navela je francuska agencija.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

"Biću oslobođen! Treba mi dati nagradu što sam činio sve da izbegnem krvavi građanski rat u Bosni!"

Izvor: Press, 02.Okt.2014

Haški optuženik Radovan Karadžić izjavio je danas pred Tribunalom da je siguran će ishod procesa biti oslobađajuća presuda. . Njegov pravni savetnik Piter Robinson je prethodno zatražio odbacivanje krivice za genocid,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.