Vredna pobeda Srbije

Izvor: Politika, 09.Avg.2014, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vredna pobeda Srbije

Na turniru u Pou košarkaškan reprezentacija pobedila Hrvatsku u produžetku, „trojkom” Bogdanovića „iz svemira” – 84:83 (16:9, 18:20, 18:22, 21:22, 11:10)

 Posle slabe igre i nesrećnog poraza od Grčke na startu turnira u Pou, košarkaška rep- rezentacija Srbije odigrala je mnogo kvalitetniju utakmicu protiv Hrvatske i pobedila 84:83 (16:9, 18:20, 18:22, 21:22, 11:10).

Dueli ove dve selekcije uglavnom su se do sada završavali „na loptu“ i to >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pobedama našeg tima na zvaničnim takmičenjima (naš selektor je ubacio „trojku“ na EP u Barseloni 1997 u poslednjoj sekundi), a drama nije izostala i u ovom prijateljskom odmeravanju snaga u Francuskoj.

Posle prvog poluvremena u kom je naša selekcija bila mnogo bolja, imala osam poena prednosti, Hrvati su „trojkama“ Bogdanovića i Rudeža došli pred prag pobede. Tri minuta pre kraja uzvratili su istom merom (68:60), trećom uzastopnom „trojkom“ Rudeža, ali naš tim nije posustao i klonuo. Naprotiv, selektor Đorđević je na „tajm-autu“ isnistirao da se poeni traže iz reketa preko Raduljice, a naš centar ih je nanizao šest u igri „jedan na jedan“. Bjelica je dodao „trojku“ , Raduljica sjajno asistirao najboljem akteru utakmice Simonoviću ispod koša za dva poena i dodatno bacanje i serijom 10:0, minut pre kraja ključ pobede je bio na strani Srbije.

Ipak, „bomba“ Lafajeta iz teške pozicije i izgubljena lopta našeg tima (Bjelici ispala lopta), dovela je protivnika u dobijenu poziciju. Naturalizovani Amerikanac 20 sekundi pre kraja realizovao je i dva bacanja za 73:70. Na minutu odmora selektor Đorđević je napravio kombinaciju za brzi šut Bjelice, je bilo očekivano da se Hrvati odbrane pravljenjem faula, ali je Simonović krunisao sjajnu igru u drugom poluvremenu (19 po- ena), „trojkom“ posle isteka nepune tri sekunde našeg napada, o tablu!

Imao je protivnik dovoljno vremena da postavi napad i dođe do pobedonosnog koša, ali je naša odbrana bila na bisni zadatka, kao i većim delom utakmice. Andrić je pod košem primio loptu, ali ga je sačekala blokada Bjelice za produžetak. U dodatnih pet minuta igralo se koš za koš, „trojkom“ Bojana Bogdanovića Hrvati su stigli dva minuta pre kraja na plus četiri poena, ali ponovo je Simonović uzeo utakmicu u svoje ruke i uzvratio istom merom. Simon je posle našeg neuspešnog napada pogodio samo jedno bacanje, a njegov trener Repeša je odlučio da brani dva poena prednosti u preostale 24 sekunde.

A, onda je stigla presuda. Bogdan Bogdanović je imao slabo šutersko veče, dosta problema u odbrani sa prezimenjakom iz hrvatskog tima, ali je u svom stilu sa više od sedam metara preko centra Andrića visokom parabolom uputio loptu prema košu za pobedu, pet sekundi pre kraja.

M. S.

objavljeno: 10.08.2014
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.