Uhapšeno šest stranaca u Grčkoj

Izvor: B92, 02.Sep.2015, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno šest stranaca u Grčkoj

Grčke vlasti privele su šest stranaca zbog sumnje na trgovinu ljudima, pošto je privremena grčka vlada najavila nove mere za borbu protiv izbegličke krize..

U Solunu su uhapšena četiri Bugarina i dva turska državljanina zbog krijumčarenja 103 izbeglice iz Turske u Grčku, saopštio je policijski zvaničnik.

Izbeglice iz Sirije pronađene su u kamionu, pošto su platili po 2.000 evra da ih krijumčari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prevezu iz Turske u Grčku, a zatim do Makedonije, prenela je agencija Rojters.

Grčka prelazna vlada donela je mere za poboljšanje uslova za desetine hiljada izbeglica i migranata, koji stižu na grčka ostrva na istoku zemlje, kao i za žitelje grčkih ostrva, izjavio je danas ministar za migracionu politiku Janis Muzalas.

Posle sastanka sa premijerkom Grčke Vasiliki Tanu sa kojom je razgovarao o tom problemu, Muzalas je rekao da je neophodna intervencija Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Iz kancelarije privremene premijerke saopšteno je da, prelazna vlada do izbora, 20. septembra, poboljšava kadrovske, infrastrukture i uslova u prihvatnim centrima i da ubrzava proces registracije izbeglica koje dolaze u zemlju.

Takođe, stvara koordinacioni centar za upravljanje izbeglicama, koji obuhvata ključne ministre i članove policije i obalsku stražu, a i vojska je uključena.

Vlada je, takođe, "aktivirala procedure za trenutnu upotrebu postojećih evropskih programa podrške" i sredstva, i ubrzala korišćenje raspoloživih sredstava za podršku ostrvske privrede, navodi AP.

Grčka se suočava sa , do sada, neviđenim talasom izbeglica i migranata, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana koji dolaze gumenim čamcima sa obližnje Turske obale.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.