Savić: Grci ne mogu da povuku novac iz Srbije

Izvor: Studio B, 30.Jun.2015, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savić: Grci ne mogu da povuku novac iz Srbije

Grčke banke, kao i sve druge koje rade u Srbiji, posluju u skladu sa našim zakonima i niko ne može da "povuče novac iz zemlje", izjavio je danas predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić

On je  poručio da su svi depoziti do 50.000 evra u bankama u Srbiji osigurani.

"Grčke banke u Srbiji posluju kao srpske firme i kapital je regulisan zakonom. Taj kapital je mnogo viši nego što je propisano i u našem bankarskom sistemu je praksa da ga ima dvostruko >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << više", rekao je Savić za B92.

Savić je rekao da banke funkcionišu sa različitim transakcijama koje obavljaju klijenti, a druga je stvar ako bi neko želeo da povuče kapital jedne banke iz Srbije.

"Kapital koji stoji u bankama ne može da se povuče i je pod strogom kontrolom", naglasio je Savić. Govoreći o eventualnim posledicama negativnog ishoda grčke krize po Srbiju, Savić je rekao i da ako bi došlo do bankrota Grčke, to ne bi imalo velikog efekta po evro i EU.

"Tu se ne radi o ogromnom efektu ili udaru. U prvom trenutku bi se svakako osetili efekti, došlo bi do slabljenja evra, a berze su već odreagovale na situaciju u Grčkoj. Eventualni bankrot bi se odrazilo na kratak rok, ali razmere ne bi trebalo da budu velike", rekao je Savić.

Kada nemačka kancelarka Angela Merkel kaže "kada nema evra, nema ni Evrope", to znači da ona govori pre svega o simbolima, objasnio je Savić.

"To su simboli. Ako dođe do određenih poremećaja, to će biti loša politička poruka, ali ne mora da ima fatalne ekonomske posledice", smatra Savić, koji i dalje veruje u pozitivan ishod, ali je manji optimista nego protekle nedelje.

"Verujem da će u predstojećim satima doći do rešenja koje će biti zadovoljavajuće za obe strane. Grci su zaoštrili malo više i malo naljutili drugu stranu i mnogo toga se desilo što umanjuje optimizam, ali zbog globalne geopolitičke situacije i svega što se dešava u okruženju, mislim da će se naći takvo rešenje, da Grčka kroz ovo prođe na način koji je dobar i za njih i za Evropu", rekao je Savić.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.