SRPSKI ETNO SAJAM U PARALIJI Palma: Prodato robe za 40.000 evra

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI ETNO SAJAM U PARALIJI Palma: Prodato robe za 40.000 evra

Na prvom Srpskom etno sajmu u Paraliji u Grčkoj večeras je za dva sata prodato robe u vrednosti 40.000 evra, potvrdio je predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma, idejni tvorac tog sajma i organizator dolaska 350 zanatlija iz Pomoravlja u ovu oblast Grčke.

- Zanatilije su već samim dolaskom u Paraliju pokazali da su uspeli, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer su uspeli da očuvaju svoje zanate od gašenja. Hteli smo da pokažemo kako treba pomoći ljudima koji se bave zanatima. Ne možemo da čekamo da nam Evropa da "zeleno svetlo", doskoro smo imali "crveno", sada je ,"žuto" i mi to koristimo da uđemo u Evropu. Na "žutom svetlu" se ne plaća kazna, neko ima korist od toga. Zanatlije su većinom prodale sve što su donele iz Pomoravlja, napravili su kotakte sa kupcima i obezbedili novo tržište - rekao je Marković.

On je podsetio da su turisti iz Srbije na najbrojniji u ovoj regiji i da su do sada figrativno napravili "pet Paralija".

- Bili smo pasivni i nismo tražili paritet od Grka, ne moramo toliko da dobijemo koliko ostavimo novca, ali treba i Srbi da imaju korist. Nije dovoljno samo da snas spaja vera i istorija, jer ako ne postoji obostrani interes ta ljubav je kratkog daha - istakao je Marković.

Četvorica Nikols Bicidis, Atanasis Kavakidis, Kostas Ziskos i Samaris Janis, inače poznati ugostitelji u Paraliji, potrošli su večeras oko 20.000 evra za kupovinu srpskih etno proizvoda.

Najskuplji etno proizvod - gusle - vredele su 1.000 evra, ali nisu našle kupca, jer su Grci nudili duplo manju svotu.

U organizaciji Skupštine grada Jagodine do 29 maja u Grčkoj boravi delegacija od 350 zanatlija, privrednika, medicinara, vaspitača u predškolskim ustanovama i studenata iz Jagodine i Pomoravskog okruga.

Reč je o kovačima, pčelarima, stolarima, pinterima, tkaljama, opančarima, slikarima, izrađivačima narodnih nošnji, proizvođačima ruža i pečurki, vodeničarima, ikonopiscima, pletarima korpi, asurdžijama, proizvođačima tekstila, zdrave hrane...

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.