Referendum u Grčkoj: Grci rekli NE prema prvim anketama

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jul.2015, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u Grčkoj: Grci rekli "NE" prema prvim anketama

Protivnici predloga međunarodnih poverilaca su na referendumu pobedili sa 52 osto glasova, ukazuju ankete koje su večeras objavili grčki mediji nakon zatvaranja birališta.

Prvi preliminarni rezultati biće objavljeni oko 20 sati.

Kako je javila "TV Antena", protiv predloga evropoverilaca glasalo je 52 odsto Grka, a za je bilo 48 odsto.

Televizija "Mega" javila je da je protiv predloga evrokreditora bilo 51,5 odsto glasača, a za je glasalo 48,4 Grka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Visok odziv birača u Grčkoj je uobičajen, jer je glasanje obavezno, mada se kaznene odredbe zakona o tome ne primenjuju već decenijama.

Ovo je prvi referendum u Grčkoj od 1974. godine, kada su građani nakon sedmogodišnje pukovničke diktature odbacili monarhiju i uspostavili republiku.

Neposredno pre otvaranja birališta sprovedeno je posebno istraživanje koje i dalje nije objavljeno, ali prema kojem je OXI odnosno NE, u blagoj prednosti nad NAI (DA). Naime, prema toj anketi, opcija "NE" vodi sa 51 procenat naspram 49 posto onih koji će se odlučiti za "DA".

Ministarstvo unutrašnjih poslova grčke vlade osposobilo je interkativni sajt na kojem će biti prikazani prvi rezultati i izlaznost po regijama u Grčkoj.  Verujemo da će ovo biti jedan od najposećenijih sajtova večeras, makar kada je Evropa u pitanju.

OVDE možete da pratite uživo kako stižu rezultati.

Atinjanin Stavros Ciboukaki rekao je da je zakružio "da" opciju jer je to "jedina razumna alternativa, iako je sada već kasno".

- Reforme je trebalo da budu implementirane mnogo ranije u prošlosti. Sumorna je atmosfera danas, nema mnogo srećnih lica. Na biralištima dominiraju anksiozni, frustrirani i tužni ljudi. Bez obzira na rezultat, proslava će biti  kratkog daha. Dugi niz godina čeka će nas težak put. Grčka će biti bačena u prošlost - rekao je Ciboukaki.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.