REFERENDUM Najavljeno potpuno zatvaranje bankomata, OXI dovodi do kolapsa sistema

Izvor: Blic, 05.Jul.2015, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REFERENDUM Najavljeno potpuno zatvaranje bankomata, "OXI" dovodi do kolapsa sistema

Širom Grčke jutros u sedam sati po lokalnom vremenu otvorena su biračka mesta na kojima će se približno 10 miliona građana izjasniti da li prihvataju dodatne restriktivne mere štednje, u zamenu za stranu finansijsku pomoć za spasavanje privrede.

Atinjanin Stavros Ciboukaki rekao je da je zakružio "da" opciju jer je to "jedina razumna alternativa, iako je sada već kasno".

- Reforme je trebalo da budu implementirane mnogo ranije u prošlosti. Sumorna je atmosfera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << danas, nema mnogo srećnih lica. Na biralištima dominiraju anksiozni, frustrirani i tužni ljudi. Bez obzira na rezultat, proslava će biti  kratkog daha. Dugi niz godina čeka će nas težak put. Grčka će biti bačena u prošlost - rekao je Ciboukaki.

Referendum protiče potpuno mirno, javlja Tanjugov izveštač iz grčke prestonice.

U Atini je vidljivo prisustvo policije na ulicama, čiji se pripadnici u malom broju nalaze i blizini glasačkih centara.

U glavnom gradu Grčke očigledno preovlada mišljenje da treba poslušati vladu premijera Aleksisa Ciparsa koja se zalaže za odbijanje predloga međunarodnih poverilaca.

Birališta se u Grčkoj zatvaraju u 19 sati, a prvi preliminarni rezultati se očekuju 21 sat.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja ukazuju na "mrtvu trku" između onih koji će se opredeliti za "ne" i onih koji će se izjasniti za "da", javlja izveštac Tanjuga iz Atine.

Greek youth choosing their future with their parents #Greferendum #PulsGrecji pic.twitter.com/KXWZl8f7RW— Jakub Krupa (@JakubKrupaFE) July 5, 2015

With love to merkel :) #greekreferendum pic.twitter.com/p1VUjvlcpX— Cemal Taşdan-ARD (@tasdanc) July 5, 2015

Socialist graffiti on a closed Athens bank: "The bosses are voting yes. And you? #OXI" It's a #greferendum of class pic.twitter.com/DgYOfJcxYF— Socialist Worker (@socialistworker) July 5, 2015

Predsednik nemačke centralne banke Jens Vajdman upozorio je da bi izlazak Grčke iz evrozone mogao napraviti veliku rupu u nemačkom budžetu.

Vajdman je upozorenje uputio na poslednjoj sednici nemačke vlade, 1. jula, javlja nemački list "Handelsblat", pozivajući se na neimenovane izvore.

Bundesbanka je, kako je preneo "Handelsblat", izdvojila 14,4 milijarde evra za rešavanje posledica krize u evrozoni, ali bi ta sredstva, kako ocenjuje nemački list, mogla biti nedovoljna.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da pobeda opcije "ne" na grčkom referendumu neće olakšati budući kompromis Atine sa poveriocima, već upravno suprotno.

Bez obzira na ishod, bankarski sistem je na ivici kolapsa. Narodna banka Grčke zatražila je od ECB da večeras dobiju likvidnost i da razmotre limin od 60 evra koliko je najviše moguće podići trenutno sa bankomata. Pa ipak, ako se Grci odluče za "ne", direktor ECB Mario Dragi verovatno će ukinuti ELA program pomoći grčkim bankama.

Biće da je Francuska poslednji saveznik grčke vlade u evrozoni. Ministar ekonomije zemlje Emanuel Makron upozorio je da će Evropa sa Grčkom imati još jedan "Versajski ugovor" ukoliko se Grci ne odluče za "ne".

On je takođe pozvao celu Evropu da snosi kolektivnu odgovornost za trenutno stanje u Grčkoj.

Lider centrističke "To Potami" partije Stavros Teodorakis naišao je na masu "ne" glasača koji su ga nadglasali nakon što je izašao sa birališta gde je glasao za "da" opciju.

On je prethodno rekao da će glasati u korist bilo kakvog dogovora da se zadrži Grčka u Evropi i pre nekoliko nedelja posetio je Brisel kako bi potvrdio svoju podršku zvaničnicima EU.

"U sadšnjim okolnostima velike neizvesnosti u Evropi i svetu, Evropska centralna banka poručila je da ako mora da se uradi više, uradiće se više. Naći ćemo instrumenta. U našu volju ne treba sumnjati", rekao je francuski član upravnog odbora ECB Beboa Kuer.

Do sastanka će doći u ponedeljak bez obzira na ishod referenduma. Ukoliko se Grci odluče za "ne", ECB bi mogla da povuče svoja hitna sredstva za Grčku što bi dovelo do kolapsa bankarskog sistema i ubrzalo izazak Grčke iz evrozone.

U slučaju da Grci ipak izglasaju "da" postoje izgledi za dogovor, likvidnost bi bila ponovo uspostavljena, ukinula bi se kontrola kapitala i banke bi ubrzo proradile.

Odziv građana za sada je veoma visok, posebno u glavnom gradu Atini, rečeno je iz Sirizinog štaba.

Uz to, iz Atine stižu vesti i da bi bankomati večeras mogli biti skroz isključeni. Trenutno Grci zbog kontrole kapitala mogu da povuku oko 60 evar dnevno. Vlada je insistirala na tome da banke prorade u utorak, ali bez sveže inekcije likvidnosti to deluje nemoguće.

Referendum daje Grcima šansu da donesu odluku o ultimativnom zahtevu za sprovođenje strogih mera štednje koji su nam dostavile druge države iz evrozone, izjavio je danas grčki ministar finansija Janis Varufakis.

- Veliki neuspeh u evrozoni rezultirao je zahtevima za dodatnim merama štednje o kojima sami Grci treba da izraze stav - rekao je Varufakis, i dodao da današnji referendum "pruža nadu Evropi da zajednička valuta i demokratija mogu koegzistirati", prenosi američka agencija AP.

Varufakis je izjavu dao posle glasanja na koje je došao sa 90-godišnjim ocem Jorgosom, u južnom predgradju Atine.

Žitelji Atine uglavnom podržavaju odluku vlade o održavanju referenduma o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mere štenje u zamenu za finansijsku pomoć za spašavanje privrede.

- Ne verujem da je ovaj referendum od posebnog značaja. On samo predstavlja za Grke uobičajenu promenu demokratije - kazala je posle glasanja jedna Atinjanka u izjavi Tanjugovom specijalnom izveštaču.

Ona je podsetila da su u staroj Grčkoj referendumi održavani često i da Grci vole demokratiju, nezavisnost i pravdu.

Takođe je istakla da ovaj referendum ne treba smatrati kao glasanje "protiv" i "za" Evropu.

- Mi Grci volimo EU i Evropljane. Želimo ujedinjenu Evropu i evro kao zajedničku valutu. Ovaj referendum nema nikakve veze sa tim. Mi smo deo Evrope i ne možemo zamisliti da budemo izvan nje - istakla je ona, ukazujući da postoje pokušaji da se to pogrešno tumači.

Jedan pristalica Ciprasove "Sirize", koji je u ranim jutarnjim satima izašao na glasanje, ocenio je da velika većina građana Grčke podržava odbijanje predloga međunarodnih poverilaca.

On je izrazio uverenje da će na referendmu 70 odsto glasati sa "Oxi" (ne), a 30 procenata sa "Nai" (da).

Jedna grupa mladih Atinjana izražava zadovoljstvo što se održava referendum o ovako važnom pitanju.

Oni ističu da je posebno za mlade važno da su pozvani da odluče o primeni nekih mera u zemlji.

- To je najdemokratskiji put za građane da odlučuju o budućnosti. Posebno za našu generaciju je važno da imamo mogućnost da odlučujemo o budućnosti koja je pred nama - kazala je studentkinja.

EU i međunarodni investitori sa nestrpljenjem očekuju ishod referenduma, koji predstavlja najveći izazov za evrozonu od njenog uspostavljanja 1999. godine i pristupa Grčke dvije godine kasnije.

Ishod nije siguran jer rezultati anketa pokazuju da je veoma mala razlika između pozitivnog i negativnog odgovora na referendumu.

Jedan od glasača nastavnik Dimitris Halatsis rekao je da je ovo "dan od ključne važnosti" i da je on na listiću zaokružio "ne" jer smatra da je to jedina šansa za grčku Vladu i da će Atina time izvršiti pritisak na kreditore.

Međutim, penzionisana novinarka Teodora (61) kaže da je glasala "da" jer smatra da je to "da, za EU".

Strani državljani, među kojima i Srbi, su na vest o mogućem bankrotu Grčke, počeli aktivno da kupuju nekretnine u toj zemlji.

Najveće interesovanje pokazuju Kinezi, a ni Rusi ne zaostaju mnogo za njima. Trojku lidera najaktivnijih kupaca zaključuju Bugari i Srbi, navodi Obšćaja gazeta.

Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije želela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao "ultimatumom" i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o "velikodušnoj ponudi".

I grčki ministar finansija dao je svoj glas na istorijskom referendumu nakon čega je i dao izjavu okupljenim novinarima.

- Grci danas imaju šansu da daju svoje mišljenje o poslednjem ultimatumu evrogrupe, da pokažu demokratiju i da evro može da koegzistira. Demokratija je kao nežan cvet koji mora da se neguje - poručio je ministar.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.