Pobeda Sirize vetar u leđa levičarima širom Evrope

Izvor: Blic, 27.Jan.2015, 07:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda Sirize vetar u leđa levičarima širom Evrope

„Na krilima uspeha grčke Sirize, sličan rezultat pokušaće da ostvari španska partija Podemos, ali i levičari iz Portugala i Irske“, kaže za „Blic“ Srđa Popović.

Gostujući predavač Univerziteta Harvard i osnivač NVO „Canvas“ uveren je da trijumf stranke Aleksisa Ciprasa nije „izolovani incident“, već nastavak trenda koji bi mogao da se proširi na druge evropske zemlje.

- Očigledna je kriza mejnstrim političkih igrača unutar EU, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je na neki način bilo najavljeno kroz izborni rezultat Pirata u Nemačkoj 2012. godine i prodor komičara Bepea Grila u Italiji. Španiju u decembru očekuju parlamentarni izbori, a ankete pokazuju da četvrtina birača podržava Podemos, takođe stranku radikalne levice - kaže Popović, uz napomenu da su Portugal i Irska takođe u fazi oporavljanja od oštrih mera štednje.

Ko su nezavisni Grci?

Desničarska stranka „Nezavisni Grci“ koja je napravila vladu sa Sirizom protiv je multikulturalizma i „zapadnjačkih vrednosti“. „Sačuvaćemo Grčku od neoliberalne lavine“, kazao je lider stranke Kamenos. Nakon vesti o koaliciji, indeks na Atinskoj berzi izgubio je gotovo četiri odsto vrednosti.

Sudeći po zastavama koje su mogle da se vide na ulicama Atine nakon proglašenja izbornih rezultata, slavlju su se pridružili i levičari iz Italije i Nemačke. Prema oceni Bi-Bi-Sija, pobeda Sirize mogla bi da „odjekne Evropom kao šok“ i predstavlja ohrabrenje levičarima širom EU.

Prema rečima dr Nevena Cvetićanina sa Instituta društvenih nauka, Grčka bi se u ovom trenutku mogla nazvati „najvećim evropskim eksperimentom“.

Položio zakletvu

Grčki predsednik Karolos Papuljas juče je zvanično imenovao Aleksisa Ciprasa za premijera. Lider Sirize položio je sekularnu zakletvu uz obećanje da će služiti grčkom narodu i preuzeo dužnost mimo zakonske procedure, koja predviđa trodnevni rok za formiranje vlade. Nova vlada podneće zakletvu danas.

Siriza je osvojila 149 od 300 poslaničkih mesta, a njen koalicioni partner Nezavisni Grci ima 13 mesta u parlamentu. Lideri dveju stranaka su se juče za manje od sat vremena dogovorili da formiraju parlamentarnu većinu.

- Aleksis Cipras je kao pešak povukao prvi potez u pariji šaha, a sada se čeka potez Angele Merkel u ulozi kraljice. Nezadovoljni populisti na margini Evrope nestrpljivo čekaju rasplet situacije između EU i Grčke. Epilog bi mogao da bude otpisivanje dela duga, ali i potpuni prekid komunikacije - ocenjuje Cvetićanin.

Angela Merkel je juče preko svog portparola saopštila da od nove grčke vlade očekuje da poštuje svoje obaveze prema međunarodnim kreditorima.

Predsednik Evrogrupe Jerun Dajselblum bio je konkretniji, pa je upozorio Grčku da njeno članstvo u evrozoni zavisi od poštovanja prethodnih aranžmana. Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Ciprasu na pobedi, uz komentar da je Rusija spremna da sarađuje sa novoformiranom grčkom vladom.

Uprkos oduševljenju levičara širom Evrope, zapadni mediji upozoravaju da će novi premijer ipak morati da odstupi od pojedinih obećanja datih u predizbornoj kampanji, jer ona nisu realna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.