Izvor: Politika, 27.Feb.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunisti protiv Ciprasove vlade

Opozicija optužuje vladajuću koaliciju da vraća Grčku nazad, tamo gde je bila u novembru

Od našeg dopisnika

Atina – Sumirajući prve rezultate, mesec dana od formiranja, grčka vlada smatra da je učinjen značajan korak u odnosima sa evropskim partnerima, ali da tek predstoji borba za vraćanje njihovog poverenja. Na sastanku najužeg sastava Sirize, premijer Aleksis Cipras je podvukao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jasnu liniju u odnosu na politiku prethodne vlade, što opozicija, ali i pojedini članovi same partije pokušavaju da ospore.

Premijer smatra da je, bez obzira na teškoće sa kojima se vlada suočila tokom pregovora sa evropskim partnerima, poništen prethodni memorandum – politika drastičnih mera štednje – i zamenjen programom mera za zaustavljanje humanitarne katastrofe. Takođe, ističe Cipras, napravljen je privremeni sporazum o četvoromesečnom produžavanju finansijske pomoći, koji je pomogao da Grčka „dođe do vazduha”, i anulirani su zahtevi za nerealni suficit budžeta, što će zemlji ostaviti prostora da pokrene privredu.

Sklapajući novi sporazum sa partnerima i pristajući na četvoromesečno produžavanje zajma, na čemu su međunarodni poverioci otpočetka insistirali, a što je Ciprasova vlada odbijala, jasno je da je Atina morala da pristane na ustupke. Morala je da se dogovara, umesto da postavlja zahteve, kako je krenula u početku. Vlada je dobila ono što je mogla, jer kada se suočila sa osiromašenom državnom blagajnom i opasnošću od nelikvidnosti banaka, budući da je za samo dva dana povučeno preko milijardu evra depozita, manevarski prostor se smanjio.

Opozicija ih je posle dobijanja „zelenog svetla” od Evrogrupe dočekala na nož. Bivši premijer Antonis Samaras i njegov koalicioni partner, lider Pasoka Evangelos Venizelos, najglasniji su i najviše ljuti. Optužuju novu vladu da „zemlju vraća nazad, tamo gde je bila u novembru prošle godine”. Samaras podseća da je on bio na pragu toga da se dogovori o izlasku Grčke iz sporazuma sa evropskim poveriocima, a da su premijer Cipras i ministar Varufakis „ponovo pristali na uslove ’trojke’, koju sada nazivaju ’institucijama’ i zemlju dalje gurnuli u dugove”. Jednom rečju, nova vlada je pokvarila sve ono što prethodna samo što nije privela kraju.

Napadi dolaze i iz njihovih sopstvenih redova, odakle ih najstariji član Manolis Glezos optužuje da, zbog neispunjavanja predizbornih obećanja, mogu da pokrenu novi talas nezadovoljstva.

Dokaz stare istine da na grčkoj političkoj sceni ni kada je najteže nema jedinstva jeste odluka Komunističke partije, iz čijih je redova Aleksis Cipras i potekao, da u petak na Trgu Sintagma održi miting protiv vladinog sporazuma sa Evrogrupom. U pozivu komunista na protest se kaže da su „sporazum o četvoromesečnom produžavanju finansijske pomoći i mere reformi antinarodna politika, koju, sada, za promenu vodi Siriza”. Biće to prve demonstracije protiv vlade, jer su u proteklom mesecu Grci samoinicijativno na ulice izlazili samo da bi podržali program Ciprasovog kabineta.

„Krajnje desne snage će biti jedine koji će profitirati u pokušajima miniranja grčke vlade i njene politike protiv drastičnih mera štednje”, izjavio je ministar finansija Janis Varufakis u intervjuu za „Šarli ebdo” i naglasio da je svima, pa i svojim evropskim sagovornicima, otvoreno rekao da „ako misle da im je u interesu da na samom početku miniraju progresivnu vladu kao što je grčka, onda treba da budu spremni na najgore”.

Ministar finansija Nemačke ne može da se pomiri s činjenicom da je privremeno rešenje za Grčku nađeno i nastavlja sa žaokama upućenim Atini. Volfgang Šojble podvlači da je produžavanje sporazuma o finansijskoj pomoći Grčkoj bila vrlo teška odluka za sve ministre Evrogrupe i da je ostalo mnogo sumnji u kredibilitet reformi.

„Pitanje je možemo li verovati da će sve reforme, koje su inače vrlo neprecizno određene, grčka vlada i ispuniti. Konačno, vlada u Atini nije u lakoj poziciji jer je sopstvenom narodu obećala nešto sasvim drugo”, kaže Šojble.

Napad dolazi i od španskog premijera Marijana Rahoja, koji je u parlamentu, izbegavajući direktno pominjanje Aleksisa Ciprasa, upozorio partije u zemlji ponete istim nadama, posebno Podemos, da je osnovni problem Sirize to što „za vreme predizborne kampanje nije govorila istinu grčkom narodu”.

Pitanje istine ili neusklađenosti među ministrima već se postavilo i u unutar vlade. Ministar energetike Panajotis Lafazanis saopštio je da Grčka, mimo obećanja datog kreditorima da će se nastaviti privatizacije koje su već u toku, obustavlja privatizaciju državnog preduzeća za proizvodnju električne energije PPC i operatora prenosne mreže ADMIE.

Državna elektroprivreda je već raspisala tender za prodaju 66 odsto udela u operatoru premosne mreže ADMIE. Na listi potencijalnih kupaca su već bili kineska državna elektroprivreda i italijanski „Tema”.

Lafazanisova izjava je u zapadnim krugovima protumačena kao prvi znak otvorenog odustajanja grčke vlade od sporazuma sa Evrogrupom. Odmah je intervenisao Janis Varufakis, kome je sa Lafazanisom privatizacija zajednička nadležnost. Varufakis, koji snosi i opštu odgovornost za prodaju državne imovine, ponovio je stav vlade da već završene ili privatizacije koje su u toku neće biti anulirane, ali da na one koje su u toku mogu da budu primenjeni novi zakonski propisi koji mogu da dovedu do promene nekih uslova.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 27.02.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.