Jorgos Dalaras na Gitar artu

Izvor: Blic, 21.Dec.2014, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jorgos Dalaras na Gitar artu

Grčki muzičar će na otvaranju međunarodnog festivala gitare predstaviti umetnosti sviranja buzukija i rebetika na gitari.

Međunarodno proslavljeni grčki pevač Jorgos Dalaras održaće veliki koncert 10. marta u beogradskom Sava centru u okviru 16. izdanja Gitar art festivala. Biće to njegov prvi nastup pred beogradskom publikom posle pet godina. Dalaras će u Beogradu, pored brojnih bezvremenskih pesama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz karijere duge 40 godina, predstaviti i novi materijal.

Legendarni pevač iz Pireja ove je godine završio još jedan u nizu uspešnih projekata pod nazivom „Kavafis“, na kojem je sarađivao sa čuvenim Bečkim kamernim orkestrom. Ovo izdanje dopunilo je već impresivnu diskografiju koju čini 85 samostalnih albuma prodatih u blizu 20 miliona primeraka, što je i danas nenadmašen tiraž u Grčkoj.

Sarađivao je sa velikanima kao što su Mikis Teodorakis, Sting, Pako de Lusija, Al di Meolom, Brusom Springstinom, ali i sa institucijama poput holandskog Metropol orkestara, Izraelske filharmonije, Ruskog narodnog orkestra i hora Nemačke opere. Brojni pozivi za nastup stizali su i od strane Vaseljenskog patrijarha, Nelsona Mandele, pariske „Olimpije“, londonske kraljevske dvorane „Royal Albert Hall“ ili Ujedinjenih nacija za jedinstveni koncert u antičkom amfiteatru u Delfima.

Tokom četiri decenije na sceni, Jorgos Dalaras nastupio je na više hiljada koncerata, od kojih su 1983. godine održana dva istorijska, uzastopna na Olimpijskom stadionu u Atini sa preko 160.000 posetilaca o kojima je tad pisao i prestižni muzički magazin „Rolling Stone“. Zanimljivo je da je Ambasador dobre volje od 2006. godine, unutar Visokog komesarijata za izbeglice.

Ulaznice za ovaj koncert po cenama od 1.590 do 4.590 dinara su u prodaji.

Prijateljstvo sa Bregom

Jorgos je od 1999. godine veliki prijatelj sa Goranom Bregovićem. Tada su zajedno snimili album i održali koncert na Aristotelovom trgu u Solunu u znak podrške narodu Srbije i Crne Gore tokom NATO bombardovanja. Iste godine, tokom bombardovanja, Dalaras je održao humanitarni koncert i u Beogradu, a to je bio drugi njegov dolazak kod nas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.