Istekao rok: Grčka nije platila dug MMF-u

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jul.2015, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istekao rok: Grčka nije platila dug MMF-u

ATINA - Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je da Grčka nije uplatila tranšu duga od 1,5 milijardi evra, što je trebalo da učini u utorak do ponoći, kao i da je dobio zahtjev Atine o odlaganju uplate koji će "blagovremeno" razmotriti, javio je Rojters.

Takođe, premijer Malte Džozef Maskat (Muskat) izjavio je sinoć da je Grčka saopštila pregovaračima u Evropskoj uniji da bi bila spremna da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << suspenduje referendum ili pozove na pozitivno izjašnjavanje o sporazumu o programu pomoću, ako se ponovo pokrenu pregovori.

Frans pres prenosi i izjavu neimenovanog evropskog izvora da bi referendum, najavljen za 5. jul, mogao biti suspendovan, ukoliko se sa evropskim kreditorima obnove razgovori o novom programu za spasavanje grčke privrede.

Taj izvor tvrdi da je, navodno, grčki ministar finansija Janis Varufakis tokom sinoćnje telefonske konferencije ministara finansija evrozone na pitanje u kakvoj su vezi referendum i novi prijedlog o dvogodišnjem paketu pomoći, rekao da postoji spremnost da se "sagleda referendumsko pitanje, ili da se modifikuje ili suspenduje referendum".

I njemački "Welt" piše da je Varufakis rekao evrogrupi za spremnost na suspendovanje glasanja "ako se njegove kolege (...) slože sa njim", navodi AFP.

Grčka agencija ANA prenosi izjavu grčkog vicepremijera Janisa Dragasakisa da je referendum o prijedlogu kreditora "dio grčkog pregovaračkog procesa".

Grčka je ranije "u zadnji čas" zatražila produženje postojećeg programa pomoći koji je istekao u utorak u ponoć, što je Evrogrupa odbila, ali je navela da će o novom programu pomoći razgovarati sutra, navodi AFP.

Mediji su u utorak uveče prenijeli izjavu finskog ministra inostranih poslova Aleksandra Stuba da je evrogrupa odbila dvije od tri tačke koje je predložio Cipras - da restrukturiše dug Grčke i produži program pomoći do završetka referenduma, a da bi treći zahtjev - za jednim kreditom "Evropskog stabilizacionog mehanizma", mogao da bude razmotren, odvojeno od procedura koje su trenutno na djelu.

Taj program bi pokrio grčke finansijske potrebe za naredne dvije godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Atina nije platila dug MMF-u, strahuje se od bankrota Grčke

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jul.2015

Međunarodni monetarni fond potvrdio je da mu Atina nije platila dug od 1,6 milijardi eura do isteka roka u ponoć, čime je Grčka postala prva razvijena država koja nije na vrijeme vratila novac ovoj instituciji...Direktor MMF-a Kristin Lagard planira da izvijesti upravni odbor Fonda o ovoj situaciji....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.