Izvor: Danas, 28.Jan.2015, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka „revolucija“

Pre gotovo godinu dana u evropskoj štampi pojavile su se analize prema kojima Aleksis Cipras i Siriza više nisu ono što su bili, odnosno radikali. U međuvremenu su se ista štampa i mnogi evropski političari prema Sirizi, iščekujući njenu pobedu na izborima, postavili kao da je reč o nečemu strašnijem od Islamske države i „agresora“ Vladimira Putina zajedno.

Siriza i Cipras uglavnom se označavaju kao „ekstremna levica“. Šta su onda komunisti? Istina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u programu ove stranke pominje se, kao cilj, i nacionalizacija banaka. Međutim, jedno su programi, predizborna obećanja i opoziciona stranka, a drugo ta ista stranka kada dođe na vlast.

Zato izbori u Grčkoj ne liče na Oktobarsku revoluciju 1917 - mada su kao takvi predstavljani - pa će samim tim izostati uspostavljanje sanitarnog kordona oko „crvene opasnosti“ i daleko bilo strana intervencija. Atina će tražiti kompromis sa svojim poveriocima. A tražiće i poverioci. Pitanje je koji će principi prevladati - oni koji vuku korene iz „kolevke demokratije“, prema kojima je volja naroda sveta, ili oni drugi oličeni u interesima EU i finansijskih institucija.

Da će nova vlada tražiti dogovor sa kreditorima jasno je i samim tim što ne traži otpis celokupnog duga od 240 milijardi evra već polovinu te sume, što je doduše „neprihvatljivo“ za „spasioce“ - Evropsku komisiju, Evropsku centralnu banku i Međunarodni monetarni fond. Niko ne očekuje da Grčka isplati ceo dug i niko ne misli da je taj dug održiv, izjavio je juče za britanski javni servis Euklid Cakalotos, portparol Sirize za ekonomska pitanja. Zvuči kao nagoveštaj.

Evropi treba novac, ali još više joj treba Grčka. Evropskim glavnim igračima biće potrebna dobra kalkulacija - kako da pomire narodnu volju sa obavezama koje je Atina prihvatila i kako doći do dogovora koji neće izazvati lančanu reakciju ostalih dužnika, među njima Italije i Španije. I sama Angela Merkel, kao oličenje ne samo Nemačke već i Evrope, potvrdila je saznavši rezultate izbora šta je najvažnije: da Grčka ostane u EU. Merkelova je, inače, uoči izbora pozvala Grke da glasaju odgovorno. Zna se šta je htela da kaže. Ali ostaje dilema - ako isključimo teorije zavere - zašto je najomraženija osoba među Grcima, dala preporuku glasačima koga da zaokruže.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.