Grčka rekla NE kreditorima

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Jul.2015, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka rekla "NE" kreditorima

ATENA - Grčka je značajnom većinom na današnjem referendumu glasovala za odbijanje paketa pomoći međunarodnih kreditora, pokazale su službene projekcije konačnog rezultata nedjeljnog referenduma, prenose u nedjelju navečer svjetske agencije.

"Procjenjuje se da će glasovanje 'protiv' kojim se odbacuje paket pomoći međunarodnih kreditora prijeći 61 posto", navodi Reuters pozivajući se na agenciju Singular >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Logic koja obrađuje rezultate za ministarstvo unutarnjih poslova.

Agencija AFP javila je, pozivajući se također na grčko ministarstvo unutarnjih poslova, da je nakon nešto više od 20 posto prebrojanih glasova "protiv" paketa pomoći odnosno "ne" glasovalo 60,54 posto birača, dok je "za" glasovalo samo 39,46 posto građana izišlih na birališta.

Dužnosnici ministarstava financija zemalja Eurogrupe sastaćt e se sutra, dan poslije održanog referenduma u Grčkoj o mjerama koje joj kreditori predlažu da bi joj dali pomoć, rekao je večeras jedan europski izvor.

Ministar financija Janis Varufakis sastao se večeras sa grčkim bankarima kako bi razmotrili kakav zahtjev Atena da uputi Europskoj središnjoj banci, izjavio je jedan glasnogovornik Varufakisovog ministarstva.Glasnogovornik je želio ostati anoniman i najavio je priopćenje.

Predsjednik grčkog udruženja banaka rekao je da će u zemlji biti gotovine samo do sutra.

Dok su god na snazi ograničenja, Grci neće moći podizati gotovinu koju imaju u sefovima grčkih banaka, rekla je zamjenica ministra financija Nadia Valavani za TV Alfa.

Grčka je vlada prije tjedan dana zatvorila banke i uvela tzv. kontrolu kapitala kako banke ne bi ostale bez novca.

Ovakav ishod referenduma značit će veliku pobjedu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, koji je pozvao na glasovanje "protiv" nazvavši prijedlog vjerovnika "poniženjem" i ultimatumom".

Foto: Reuters

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.