Izvor: Blic, 28.Okt.2016, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka opozicija traži izbore posle fijaska Vlade s TV-dozvolama

Grčka konzervativna opozicija zatražila je prevremene izbore posle odluke suda da proglasi neustavnom aukciju za privatne televizijske licence, što je bio neprijatan udarac za levičarsku vladu.

Vrhovni upravni sud je u noći između srede i četvrtka odlučilo da aukcija mora da bude poništena jer je Vlada zaobišla nezavisno regulatorno telo za radidifuziju.

Uz to Vlada je presudom primorana da vrati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 246 miliona evra koje je dobila od prodaje TV-dozvola za emitovanje.

Rasprava o zakonu iz oktobra 2015. godine, kojim je na četiri broj ograničen nacionalnih licenci za privatne televizije, što je polovina od broja televizija koje sada emituju, je s jedne strane suprotstavila vladajuću radikalnu levicu i, s druge strane, opoziciju, sudstvo i medije.

Vlada je obećala da će poštovati odluku suda i njegovo odbacivanje pokušaja vlade da unese red u privatne televizijske stanice, ali je oštro kritikovala tu odluku.

Grčko udruženje sudija i tužilaca je izrazilo žaljenje što Vlada pokušava da uplete sudstvo u politiku.

Ta polemka dala je opoziciji municiju da zatraži prevremene izbore.

- Vlada je osramotila zemlju kod kuće i u inostranstvu pokazujući sliku neuspele administracije koja nema poštovanje za demokratske institucije - rekao je Kirijakos Micotakis, lider partije desnog centra Nova Demokratija.

Nikos Papas, blizak saradnik premijera Aleksisa Ciprasa i ministar bez portfelja zadužen za Generalni sekretarijat za informisanje koji je bio autor zakona o TV-dozvolama koji je pao kao neustavan, rekao je da će u ponedeljak podneti nov nacrt zakona o pravilima za dobijanje televizijskih licenci.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.