Grčka dobila novu vladu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2015, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka dobila novu vladu

Lider levičarske Sirize Aleksis Cipras preuzeo je danas dužnosti premijera i u predsedničkoj palati podneo zakletvu mino uobičajene procedure.

Ciparas je obavestio predsednika Karolasa Papuljasa da je obezbedio potrebnu poslaničku većuhu i saglasaili su se da nije potreban protok zakonski predviđenog trodnevnog perioda za uobičajeno obrazovanje vlade.

Ciparas je kod predsednika došao u pratnji nekolicine najbližih saradnika i poslanika za koje se očekuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će imati važne dužnosti u novom kabinetu.

Predsednike Sirize, koji je dobio podršku i desničarske stranke Nezavisni Grci, prethodno se sastao s arhiepiskom atinskim i svegrčkim Jeronimosom koji je prihvatio da pred njim novi premijer podnese zakletvu odmah po sastanku s predsednikom.

Posle ceremonije Cipras je otišo u kancelariju premijera da bi se s odlazećim šefom vlade Andonisom Samarasom dogovorio o primopredaji dužnosti.

Nova vlada podneće zakletvu sutra. Siriza je juče osvojila 149 poslaničkih mesta u parlamentu koji ima 300 mesta, dok su Nezavisni Grci dobili 13 poslanika.

EU: Spremnost za pregovore s novom grčkom vladom

U Evropskoj uniji je s uznemirenjem, a delom i s razumevanjem prihvaćena ubedljiva izborna pobeda i dolazak na vlast u Grčkoj levičarske vlade koja traži obustavljanje politike "stezanja kaiša".

Čelnici EU, Donald Tusk, Žan-Klod Junker i Mario Dragi, i ministri finansija evrozone danas se sastaju s jasnim porukama o spremnosti da se pregovara s novom vladom u Atini. Glavna tačka dnevnog reda je dovršetak drugog plana podrške Grčkoj od 130 milijardi evra, odobrenog Atini pod uslovom da nastavi štednju i strukturne reforme.

Nagovešteno je da bi se grčkoj vladi mogao dati duži rok da ispuni uslove, odnosno da iznese šta je spremna da uradi.

Ocene vodećih političara u EU su različite i tako je britanski premijer Dejvid Kameron rekao da će vlada levice u Grčkoj uneti nestabilnost u zonu evra i celu Uniju, te zato Velika Britanija mora da se okrene svom modelu koji daje privredni rast i otvara nova radna mesta.

Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni je naglasio da se "mesecima vodi bitka između stezanja kaiša i elastičnijeg stava (u ispunjavanju pakta stabilnosti evrozone)" i da "nema sumnje da će grčki ishod, ako se politički reši realističnim i fleksibilnim pregovorima, ići u susret zahtevu da se napusti strogost, što traži i Italija".

Predsednik Evrogrupe koja okuplja ministre finansija zone evra, Jerun Dejselblum je izjavio da se "ako je nužno, može razgovarati i o održivosti duga". On je time odgovorio na pitanje novinara postoji li spremnost kod evropskih partnera da se pregovara i o restrukturisanju i reprogramiranju grčkog duga od ukupno 320 milijardi evra što traži partija Siriza koja će formirati novu grčku vladu.

Dejselblum je dodao da "očekuje da se sa Sirizom radi na jačanju grčke privrede".

Ključno pitanje je da li je nužno nastaviti strogi program "stezanja kaiša", iako je i unutar EU zaključeno da za obnovu privrednog rasta i zapošljavanja nije dovoljna, samo štednja, kresanje budžetskog deficita i dugova, već i zamašne investicije i reforme.

Upravo zato je Evropska centralna banka i odlučila da uloži hiljadu i sto milijardi evra u kupovinu državnih obveznica evropske dvadesetosmorice, ali je nemački ministar finansija Volfgang Šojble stavio do znanja da Grčka neće moći da koristi ovu veliku olakšicu ako ne bude poštovala program štednje i reformi.

Preovlađujuća ocena u sedištu EU u Briselu i bar polovini vlada Unije jeste da je budući grčki premijer Aleksis Cipras, iako istrajava na glavnoj izbornoj poruci o prestanku stezanja kaiša, jasno predočio mogućnosti za nagodbu i "pregovore o rešenju koje bi za sve bilo korisno", naglasivši da će vlada program sprovesti bez dodatnog opterećenja budžeta.

Evropska komisija je saopštila da "poštuje suvereno i demokratsko opredeljenje grčkog naroda" i naglasivši da je "Grčka poslednjih godina ostvarila zavidan napredak", istakla "spremnost za saradnju s novom vladom u Atini".

Francuski ministar finansija Mišel Sapen je izjavio da su "partneri Grčke spremni da novoj grčkoj vladi daju određeno vreme da bi se ozbiljno moglo pregovarati o planu pomoći" EU i Međunarodnog monetarnog fonda(MMF) Atini.

Pažnju je privukla i izjava direktorke MMF-a Kristin Lagard da će se razgovarati s vladom Sirize o strukturnim reformama,"što nisu mere štednje, već temeljne reforme koje treba sprovesti u državnom aparatu, mehanizmu prikupljanja poreza i ubrzavanju sudskih odluka".

Grčka mora poštovati dogovore vezane za finansijsku pomoć da bi se sredilo pitanje dugova, podvukla je Kristin Lagard, a Evropska centralna banka je predočila da ta institucija EU neće i ne može razmatrati otpisivanje većine grčkih dugova, što je, uz obustavu stezanja kaiša "bio glavni zahtev na izborima pobedničke grčke stranke Siriza".

Vrlo oprezno ali jasno zalaganje za nagodbu istakao je francuski predsednik Fransoa Oland koji je izjavio da želi saradnju s vladom Sirize "u službi privrednog rasta i stabilnosti zone evra... solidarnosti i odgovornosti".

Zasad je jedino ministar finansija Irske, Majkl Nunan podržao zahtev Ciprasa da se održi međunarodna konferencija o restrukturiranju grčkog duga.

Analitičari s tim u vezi ukazuju na činjenicu da bi otpisivanje većine duga Grčke značilo velike glavobolja upravo za Francusku koja potražuje 47 milijardi, kao i Nemačku kojoj Grčka duguje 60 milijardi evra.

Pobeda Sirize izazvala burna reagovanja

Pobeda stranke koja je najavila nove pregovore sa poveriocima, odustajanje od mera štednje i zahtev za otpis polovine grčkog duga, izazvala je burna reagovanja.

"Oni moraju da plate, to su evropska pravila igre. Nema mogućnosti za unilateralne akcije u Evropi, ali to ne isključuje pregovore o eventualnom reprogramiranju grčkog duga", rekao je Benoa Ker iz Evropske centralne banke.

Evropski komesar za energetiku Gintner Etinger rekao je da je Evropska komisija pripremila novi predlog i ponudićemo ga Grčkoj u martu.

"Mi smo prihvatili volju građana te zemlje i nadam se da će nova grčka vlada prihvatiti naše uslove", rekao je Etinger.

Predsednik Francuske Fransoa Oland, čestitao je Sirizi na pobedi, obećavši saradnju na podršci rastu i stabilnosti evrozone.

Oland je izrazio želju da "nastavi blisku saradnju između dve zemlje, u cilju rasta i stabilnosti evrozone, u duhu napretka, solidarnosti i odgovornosti, kao srca evropskih vrednosti koje delimo", navodi se u saopštenju Olandove kancelarije, prenosi Rojters.

Britanski Dejli telegraf piše da "Grčka drama guta evro", a berlinski Bild je Ciprasovu platformu o zaustavljanju privrednih reformi nazvao "opasnom", uz opasku da "evrozona nije za kockanje".

Nemački Šigel je pobedu Sirize nazvao ostvarenjem "horor scenarija", ali i dodao da "Cipras zaslužuje šansu".

Putin čestitao Sirizi na pobedi

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas lideru ultralevičarske grčke stranke Siriza na odlučnoj pobedi na parlamentarnim izborima, ističući da je Rusija spremna da sarađuje sa novom vladom.

Putin je izrazio uverenje da će Rusija i Grčka nastaviti da razvijaju tradicionalno konstruktivnu saradnju u svim oblastima i da će nastaviti zajednički da rade na rešavanju tekućih evropskih i svetskih problema, saopšteno je iz Kremlja, prenosi AFP.

Ruski predsednik je u telegramu poželeo uspeh stranci Aleksisa Ciprasa  u "trenutno složenim uslovima".

Poslanici: Pobeda Ciprasa izazvaće tektonske promene u EU

Poslanici u Skupštini Srbije ocenili su danas da bi pobeda levičarske partije Siriza Aleksisa Ciprasa na parlamentarnim izborima u Grčkoj mogla značajno da promeni sliku i politiku Evropske unije.

"Svakako se mogu očekivati trubulencije u EU, dovoljno je samo što su u svojoj predizbornoj kampanji nagovestili da neće vratiti dobijeni novac (od kreditora). Ipak, verujem da je tako nešto nemoguće i da EU to neće dozvoliti", rekao je za agenciju Beta poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

Poslanik opozicione Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović rekao je da je pobeda Ciprasa ozbiljna, "tektonska promena" koja će najviše uticati na južnu Evropu i zapadni Balkan.

"Posle ovoga evropska politika više neće biti ista, ali ne verujem da će (Grčka) napustiti EU ili izaći iz evrozone", rekao je on za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, pobeda Sirize je dokaz da su građani prestali da glasaju po vertikali, već da to čine po klasnoj osnovi, tražeći aktivnu državu.

"Neće građani da gledaju kako se banke i oligarsi još više bogate, to je disbalans koji će morati da se promeni u EU, zato što želimo Evropu jednakih šansi i sloboda", kazao je Stefanović.

Poslanik vladajuće Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević ocenio je da je preuranjeno komentarisati pobedu Ciprasa i efekte te pobede, već da treba sačekati formiranje vlade i predstavljanje programa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.