GRČKA UPOZORILA MMF: Nećemo platiti sledeću ratu duga, nemamo para

Izvor: Kurir, 24.Maj.2015, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRČKA UPOZORILA MMF: Nećemo platiti sledeću ratu duga, nemamo para

Atina u junu treba da isplati 1,6 milijardi evra duga, ali nema odakle

ATINA - Grčka neće sledećeg meseca otplatiti novu tranšu duga Međunarodnom monetarnom fondu zato što nema novca, izjavio je danas grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vutsis.

"Četiri rate duga MMF-u koje treba da budu isplaćene u junu iznose 1,6 milijardi evra, ali ovaj novac neće biti isplaćen, jer ga nemamo", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Vutsis za grčku televiziju Mega, preneo je Rojters.

Posle četiri meseca pregovora sa partnerima iz evrozone i MMF-om, grčke vlasti pregovaraju o mogućem otpustu duga od 7,9 milijardi, kao bi se sprečio bankrot. Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme rada, fiskalne poltike i povećanja PDV-a.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je otišao u Rigu da "pritisne" nemačku kancelarku Angelu Merkel i fransuskog predsednika Fransoa Olanda kako bi razbio politički zastoj u pregovorima, ali se suočava i sa potencijalnim izazovima frakcije krajnje levice u pokretu Siriza, koja se protivi bilo kakvom dogovoru koji uključuje dodatno stezanje kaiša.

"Budite sigurni da u ovim pregovorima nećemo prihvatiti poniženje, a ogromna većina Grka želi rešenje a ne samo sporazum i podržava vladu u teškim pregovorima" rekao je Cipras.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.