Cipras stiže posle 25. juna

Izvor: Večernje novosti, 30.Maj.2015, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras stiže posle 25. juna

BEOGRAD i Atina intenzivno ugovaraju prvu zvaničnu posetu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Srbiji, a tačan datum njegovog dolaska biće poznat posle 25. juna - saznaju "Novosti". Prema našim informacijama, tog dana, kao Ciprasova prethodnica, u Beograd stiže grčki šef diplomatije Nikos Kocijas. On će se sastati sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem, sa kojim će razgovarati o podršci Grčke našem evropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << putu i lobiranju u Evropskom savetu za otvaranje prvih poglavlja, kao i o poziciji Atine koja ne priznaje nezavisnost KiM. Jedna od glavnih tema dvojice ministara biće i konačno ugovaranje Ciprasove posete, do koje bi moglo da dođe već u julu. Srpski premijer Aleksandar Vučić i Cipras razgovarali su telefonom u aprilu, kada je predsednik naše vlade pozvao grčkog kolegu da dođe u Beograd. Kao lider Sirize i predsednički kandidat, Cipras je decembra 2014. posetio Srbiju i sastao se sa predsednikom Nikolićem, ministrom Vulinom, patrijarhom Irinejem, a obišao je i "okupirani" beogradski bioskop "Zvezda". - Grčki i srpski narod su veoma bliski, imaju zajedničke korene i borbe u prošlosti i treba da nastavimo tim putem. Treba da pojačamo napore kako bismo vodili zajedničku borbu protiv zajedničkih protivnika. Važno je opstati bez neoliberalnih politika, bilo u EU ili van nje - rekao je on tom prilikom. D. M. TEMA I MOSKVA IAKO je Grčka članica Evropske unije, njena nova vlada nije saglasna sa sankcijama uvedenim Moskvi, a Cipras želi da dodatno produbi trgovinske veze sa Rusijom. Očekuje se da se i ova tema nađe na stolu između srpskih i grčkih zvaničnika u susretima planiranim u Beogradu. Srbija očekuje podršku i razumevanje Grčke za pozicije naše zemlje, koja ne želi da se priključi embargu EU prema Kremlju.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Cipras u Beogradu krajem juna?

Izvor: Vostok.rs, 31.Maj.2015, 10:13

31.05.2015. -..Očekivane teme koje se mogu naći na stolu su trenutna pozicija Grčke, EU, ali i Kosovo. Moguće je da jedna od tema bude i Rusija..Predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras mogao bi da posle 25. juna dođe u zvaničnu posetu Beogradu, pišu srpski mediji. Ovu posetu je još u aprilu najavio...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.