Bugarska se žali na grčki zakon protiv utaje poreza

Izvor: Blic, 31.Mar.2015, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska se žali na grčki zakon protiv utaje poreza

Bugarska se juče požalila Evropskoj komisiji na novi grčki zakon koji ima za cilj borbu sa korporativnom poreskom utajom, a za koji zvanična Sofija smatra da će ugroziti trgovinu između dve zemlje Evropske unije.

U pismu upućenom komesaru EU za ekonomska pitanja Pjeru Moskovisiju, bugarski ministar finansija Vladislav Goranov negodovao je zbog uvođenja poreza po odbitku od 26 odsto na grčke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslovne transakcije koje se odvijaju na Kipru, u Irskoj i Bugarskoj, što su sve zemlje sa minimalističkim strukturama korporativnih poreza.

Goranov je naveo da dati porez pretstavlja diskriminatornu i nesrazmernu meru i upozorio da će rezultat biti pogoršanje bilateralnih ekonomskih odnosa Grčke i Bugarske.

Atina je ovog meseca izglasala novi porez na dobit po odbitku u pokušaju da povrati novac koji gubi zbog poslovanja grčkih kompanija u zemljama koje im omogućavaju, kako navodi, "privilegovan fiskalni status" i izbegavanje plaćanja poreza koji bi im bio naplaćen u Grčkoj.

Bugarski ministar kritikovao je odluku Atine, navodeći da ona "pretpostavlja da sve transakcije iz Bugarske, Irske i sa Kipra predstavljaju prevaru ili poresku utaju".

Grčka ima porez na dodatu vrednost od 23 odsto, u odnosu na bugarskih 20 odsto, dok je razlika u korporativnim porezima još veća. Oko 14.000 grčkih firmi posluje u Bugarskoj.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bugarska se žali na grčki zakon protiv utaje poreza

Izvor: Capital.ba, 31.Mar.2015

SOFIJA, Bugarska se juče požalila Evropskoj komisiji na novi grčki zakon koji ima za cilj borbu sa korporativnom poreskom utajom, a za koji zvanična Sofija smatra da će ugroziti trgovinu između dvije zemlje EU. U pismu upućenom komesaru EU za ekonomska pitanja Pjeru Moskovisiju, bugarski ministar...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.