BAUK SIRIZE NAD EVROPOM Sledeća stanica: Španija

Izvor: Blic, 30.Jan.2015, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BAUK SIRIZE NAD EVROPOM Sledeća stanica: Španija

Podstaknuta pobedom svog saveznika Sirize u Grčkoj, španska partija Podemos (Možemo) počinje izbornu godinu velikim demonstracijama u subotu u Madridu uz obećanje da će srušiti sadašnju vlast koju smatra korumpiranom.

Podemos je formiran pre jedva godinu dana, a ovaj skup najavljen kao "Marš za promene" planiran je mnogo pre nego što se znao datum prevremenih izbora u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Grčkoj niti što se mogla predvideti pobeda levičarske Sirize, partije koju podržava Pablo Iglesijas (36), vođa Podemosa.

Iglesijas je bio je oduševljen kada je u nedelju pobedio Aleksis Cipras u Grčkoj, koga je on podržavao za vreme izborne kampanje, i izjavio je da je "stigla nada" i da počinje odbrojavanje.

U maju će Podemos učestvovati na regionalnim izborima u Španiji, a Iglesijas, bivši profesor političkih nauka nada se pobedi na parlamentarnim izborima krajem godine.

Za nekoliko meseci njegova partija koja je nastala od "Pokreta ogorčenih" koji se borio protiv vladinih "mera štednje", ojačala je i prema anketama daleko je ispred opozicione Socijalisticke partije, a nekad i ispred vladajuće Narodne partije.

Podemos očekuje da će u subotu napuniti Puerta del Sol trg u centru Madrida gde se rodio pokret "Ogorčenih". Očekuje se dolazak demonstranata iz cele Španije autobusima, vozovima ili kolima.

"Tada će biti najavljena promena politike tako da bude u službi naroda, a ne u službi privatnih interesa", rekao je Injigo Erehon, drugi čovek u partiji.

Iako je privreda pocela da se oporavlja nezaposlenost je i dalje 23 odsto i većina Španaca živi lošije nego pre krize. Podemos optužuje korumpiranu manjinu da je napravila najveću pljačku u skorijoj španskoj istoriji.

Oslabljene skandalima dve partije koje su tradicionalno vladale Španijom smenjujući se sko 40 godina, oštro napadaju ovu novu grupaciju. Premijer Marijano Rahoj pozvao je Špance da ne igraju "ruski rulet" i da ne glasaju za partiju koja "obećava i mesec i sunce".

Konzervativci, socijalisti i mediji svih orijentacija osuđuju nedefinisani politički program Podemosa, simpatije njegovih vođa za socijalizam bivšeg venecuelanskog predsednika Uga Čavesa, i utaju poreza koja se pripisuje nekim od njih.

Vođstvo Podemosa distanciralo se, međutim, zvanićno, od postupaka Čavesa i rekli su da će objaviti svoje poreske prijave da bi otklonili svaku sumnju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Desetine hiljada na mitingu "španske Sirize"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2015, 03:12

Desetine hiljada ljudi marširaju danas madridskim ulicama u protestu španske partije radikalne levice Podemos (Možemo), koja se nada da će na izborima kasnije ove godine postići isti uspeh kao grčka stranka Siriza, prenosi agencija AP...Pristalice Podemosa iz cele Španije okupile su se u centru...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.