AFERA HELENIK: Kreditima iz Srbije plaćaju dividendu grčkom vlasniku!

Izvor: Kurir, 03.Sep.2014, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFERA HELENIK: Kreditima iz Srbije plaćaju dividendu grčkom vlasniku!

Fabrike šećera u Crvenki i Žablju u junu isplatile 10 miliona evra bonusa akcionarima, od čega osam miliona evra Pireus banci, a od naših banaka uzeli zajam od 30 miliona evra, koji ne mogu da vrate

BEOGRAD - Rukovodstvo šećerana u Crvenki i Žablju, koje su u vlasništvu grčkog „Helenik šugara“, isplatilo je u junu ove godine na ime dividendi čak 10 miliona evra. Od ukupne isplaćene sume čak osam miliona evra otišlo je na račun grčke Pireus >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << banke, koja je vlasnik gotovo 90 odsto akcija ove dve kompanije.

Ovi iznosi ne bi bili toliko šokantni da „Helenik“ redovno izmiruje kreditne obaveze kod ovdašnjih banaka, a što nije slučaj i zbog čega im one, na ime zaloga, mogu oduzeti celokupnu ovogodišnju proizvodnju šećera, saznaje Kurir.

Sumnjiva rabota

Stručnjaci upozoravaju da je ovo sumnjiva rabota jer postoje indicije da se na ovaj način ispumpava novac iz Srbije kako bi se sanirali gubici Pireus banke, koja je preuzela vlasništvo nad posrnulim koncernom za preradu šećerne repe.

Izvor Kurira iz šećerane u Crvenki tvrdi da je u poslednjih godinu dana isplatom dividendi iz ove dve fabrike ispumpano skoro 20 miliona evra.

- Skupština akcionara Crvenke 20. juna ove godine donela je odluku da se na ime dividendi akcionarima isplate 842 miliona dinara, od čega 66 odsto Pireus banci. U isto vreme šajkaška skupština odlučila je 30. juna da izdvoji 141 milion, od čega 140 ide Grcima. Ovakvi postupci, kad smo prezaduženi, ukazuju na to da se po ubrzanoj proceduri izvlači novac iz naših fabrika, što može da znači da nam sledi zatvaranje, kao u Grčkoj, ili prodaja. Bojim se da smo u velikim problemima jer smo zbog prezaduženosti stavili na kocku i kapital i proizvodnju - tvrdi naš sagovornik iz šećerane „Crvenka“.

Opasnost

Prema istom izvoru, poseban problem tih dugovanja, odnosno kredita, jeste to što se novac nije ulagao u unapređenje tehnologije, već je najveći deo služio za servisiranje tekuće proizvodnje i isplatu dividendi.

- Ako se s tim ne prestane, preti opasnost da nekoliko stotina radnika ostane bez posla, a državi Srbiji na teret padnu dugovanja ove dve šećerane - tvrdi naš sagovornik i dodaje da su kooperanti ovih dana intenzivno zvali jer se postavlja pitanje čime će „Helenik“ da isplati ovogodišnji rod šećerne repe.

- Kooperanti su upućeni u to da imamo problema s finansijama i neki od njih uslovljavaju predaju šećerne repe isplatom unapred. Mi to ne možemo da uradimo jer su veliki problemi na tržištu, cena je pala sa 900 na 400 evra po toni. Pored toga, mi smo, da bismo pridobili kooperante, za tonu šećerne repe ponudili 40 evra po toni, dok su druge kompanije dale od 35 do 37 evra, što nam dodatno otežava mogućnost isplate. Sve miriše na to da Grci pokušavaju da ispumpaju što više novca pre nego što zatvore ili prodaju fabriku. Oni imaju nenaplaćena potraživanja od 160 miliona evra, a našim fabrikama duguju oko 25 miliona evra na ime isporučenog šećera - kaže izvor Kurira.

Svetsko tržište

NEMCI NOVI KUPCI?

Koliko su tačne nezvanične informacije Kurira, nismo uspeli da saznamo od rukovodstva „Helenik šugara“ u Srbiji. Tihomir Gujaničić, agroservis menadžer, kaže za Kurir da je logično da se problemi matične fabrike „Helenik šugara“ u Grčkoj prelivaju i na srpske šećerane.

- Pireus banka je preuzela grupaciju „Helenik šugara“ i koliko sam ja čuo, oni pregovaraju s nemačkim „Sudcukerom“ o prodaji kompanije - ukazuje Gujaničić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.