Kako žive i rade srpski sezonci u Grčkoj

Izvor: RTS, 18.Jul.2017, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako žive i rade srpski sezonci u Grčkoj

Na obalama u regionu besne požari, ali to ne treba da nas spreči da se bavimo drugačijom stranom leta. A ona nije uvek vezana za odmor, plaže i punjenje baterija. RTS obišao naše ljude, sezonce koji rade u Grčkoj.
Kada je ugašen lokalni medij u kojem je radila, Jovana Malenović nije uspela da kao diplomirani ekonomista nađe posao u Srbiji. Odlučila je da studira grčki jezik, a za školarinu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zarađuje u bič baru na Sitoniji, gde radi pet meseci godišnje.

"Rešila sam baš zbog papira, zbog želje da ostanem u Grčkoj, da tu živim i radim. Ovo je bio jedini način, ili da se udam, što mi nije pošlo za rukom, ili da studiram. Tako da sam ponovo student", kaže Jovana Malenović.
Po završetku sezone, dodatno zarađuje u Solunu držeći časove grčkog jezika Srbima, a srpskog Grcima. Među sezoncima je i Ivan Vukajlović, prosvetni radnik iz Čačka. Sezonski posao za grčkog poslodavca u dobio je posle višegodišnjeg rada za srpsku turističku agenciju.
"Veliki broj vodiča završi tu proceduru dok je u Srbiji, ko ne završi postoji mogućnost da se to odradi i ovde. I niko više neće da rizikuje da inspekcija uhvati nekog od radnika, jer su stvarno kazne rigorozne", ističe Ivan Vukajlović, turistički vodič agencije "Tausanis Turs Sarti"
Ali ima i onih koji ipak vole da rizikuju. Tako će vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Sartiju morati da plati kaznu od čak 42.000 evra, zbog četiri neprijavljena radnika.
Srećom, pa to nisu bili srpski državljani. Međutim, Srba ima među onima koji se osim za posao, sve više interesuju i za nekretnine na Sitoniji.
"Cene su od pedeset do šest stotina hiljada evra, zavisi od toga u kom delu Sartija se nekretnina nalazi. Postoji mogućnost kupovine placa za 60, 70 hiljada evra, pa uz postavljanje montažne kuće taj plac može dostići vrednost i od sto hiljada evra", ističe predsednik sela Sarti Mihalis Spanos.
Ipak, najveći broj građana Srbije u Grčku dolazi turistički, na odmor, da uživa u suncu i moru i da se opusti uz sirtaki i tradicionalne specijalitete.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.