Đelem fest u Kragujevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2016, 05:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelem fest u Kragujevcu

Putujući festival promocije nacionalnih manjina Srbije "Đelem fest" biće održan u Kragujevcu od danas do 30. septembra.

Festival promoviše vrednosti nacionalnih manjina koji žive u Srbiji putem direktnog upoznavanja građana sa istorijom, religijom, jezikom, tradicijom i kulturom nacionalnih manjina koje su prisutne u njihovim lokalnim zajednicama, saopštili su organizatori nevladine organizacije "MilleniuM" i "Roma Centar".

Promovisanjem tih vrednosti utiče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se na smanjenje stereotipa i predrasuda prema manjinama, posebno među mlađom populacijom većinskog stanovništva u Srbiji, navodi se u saopštenju i dodaje da je za takvo stanje najveća odgovornost na političkim i kulturnim elitama koje zagovaraju ksenofobiju.

"Sa druge strane mladi nisu nikada bili u prilici da se lično upoznaju sa predstavnicima nacionalnih manjina. Cilj projekta je uspostavljanje direktne komunikacije većinskog stanovništva Srbije i nacionalnih manjina", piše u saopštenju.

Festival će biti otvoren danas u 18.00 časova u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" održavanjem književne večeri bošnjačke i romske kulture uz učešće Seada Biberovića iz Novog Pazara i Milana Vujčića iz Kragujevca.

Predviđeno je i otvaranje izložbe fotografija Roma Grada Kragujevca iz prve polovine 20. veka.

U četvrtak 29. septembra biće održana javna debata "Manjine u kulturi Grada Kragujevca", a poslednjeg dana festivala, u petak, biće održan koncert grupe "Forte Piano" kao i degustacija narodne kuhinje manjina.

Festival "Đelem fest" ove godine biće organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i grada Kragujevca.
Pogledaj vesti o: Fest,   Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.