Šefovi diplomatija EU danas i o BiH

Izvor: Blic, 14.Apr.2014, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefovi diplomatija EU danas i o BiH

BEČ - Savet ministara inostranih poslova EU baviće se danas u Luksemburgu i stanjem u Bosni i Hercegovini, na inicijativu Austrije i Mađarske.

Luksemburg

Austrija i Mađarska pokrenuće, zajedno, debatu tako što će se izjasniti za dalje produbljivanje procesa evropske integracije BiH, najavljuje austrijska novinska agencija APA pozivajući se na dokument u kojem se ističe da je potrebno da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << BiH posveti posebna pažnja.

Prema Austriji i Mađarskoj EU je zainteresovana da BiH ostane suverena, nepromenjena i sigurana država.

U dokumentu se naglašava da je većina stanovništva BiH za napredak procesa evropske integracije, iako pojedini lokalni akteri pokušavaju da izbegnu potrebne reforme.

EU, kako traže Beč i Budimpešta, zbog sve vidljivije disfunkcionalnosti bosanske državne konstrukcije mora da razmisli kako se mogu ciljano podsticati efikasne državne strukture.

Austrija i Mađarska smatraju da je potrebna posebna pažnja za BiH i da bi Unija trebalo da reaguje novim pristupom.

Istovremeno dve zemlje jasno stavljaju do znanja da se, u vezi mogućeg budućeg pristupanja EU, BiH ne smeju umanjiti potrebni kriterijumi.

„

Međutim mi ćemo pomoći BiH da prevaziđe prepreke“, navodi se u dokumentu u kojem je dalja poruka da EU treba da podrži reformske procese i političare spremne na reforme.

Isto tako Beč i Budimpešta smatraju da treba jasno staviti do znanja koje su „crvene linije“, među kojima je i ta da EU neće dozvoliti dezintegraciju i da će braniti državne strukture BiH.

U cilju jačanja civilno-društvenih struktura u BiH Austrija je za juni zakazala konferenciju u Austriji.

Inače krajem marta su šefovi diplomatija Austrije i Mađarske, Sebastijan Kurc i Janoš Martonji posetili BiH.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.