Han: Prva poglavlja do kraja godine

Izvor: Akter, 03.Sep.2015, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Prva poglavlja do kraja godine

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han najavio je da će se založiti da se otvore prva pregovaračka poglavlja o pristupanju Srbije Evropskoj uniji do kraja ove godine

U intervjuu za nemački EurAktiv Han je izjavio da signali iz država članica govore u prilog tome.

“Ja sam se lično kao komesar nadležan za proširenje obavezao da ću osigurati da države članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << EU do kraja godine otvore prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom,” rekao je Han, saopšteno je iz Delegacije EU u Srbiji.

Srbija je, prema njegovim rečima, ostvarila veliki napredak i u pogledu reformi i u pogledu dijaloga o pomirenju u regionu.

Han ističe izjavu koju su potpisali lideri Zapadnog Balkana, i u njoj se obavezali da neće jedni drugima ometati napore za pristupanje EU.

“To bi godinu dana ranije bilo na ivici nezamislivog!”, rekao je on.

Ocenjujući rezultate Samita u Beču Han smatra da je postignut napredak u regionalnom umežavanju balkanskih država jer je dato zeleno svetlo za primenu i širenje

prioritetnih projekata u sektorima energetike i transporta.

“EU će pružiti 200 miliona evra za finansiranje tih projekata, sa ukupnim ulaganjima do 600 miliona evra”, precizirao je Han i ocenio to kao snažan zamah privredama

ovih zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Povodom aktuelne izbegličke krize, Johanes Han je napomenuo da Zapadni Balkan nije izvor problema za migracije, već žrtva sopstvenog geografskog položaja.

On je podsetio da se Evropska komisija već godinama bavi problemom migranata i da je u maju 2015, donet sveobuhvatan predlog za evropski plan za migrante, kao i pravičnu raspodelu izbeglica.

Pre devet godina smo podneli predlog za obavezujuću listu „bezbednih zemalja” na nivou EU, a u septembru ćemo to vratiti u prvi plan, rekao je Han za EurAktiv.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Srbija ključna u regionu

Izvor: Akter, 04.Sep.2015, 11:48

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da je proces proširenja EU "živ i živahan"..Han je naglasio da je evropska perspektiva i dalje važna za stabilizaciju jugoistoka Evrope, što je potvrdio i prošlonedlejni samit o Zapadnom Balkanu u Beču...U...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.