Varufakis: Nećemo ošišati naše dugove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2015, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varufakis: Nećemo ošišati naše dugove

Grčki ministar finansija Janis Varufakis pozvao je danas na "pametnu" restrukturu grčkog javnog duga, navodeći da mu je jasno da bi otpis dugovanja bio neprihvatljiv za međunarodne kreditore Atine.

"Šišanje (duga) je ružna reč. Naučio sam to. Kao što mi ne želimo da čujemo reč 'trojka', naši kreditori ne žele da čuju reč 'šišanje'. Razumem to", rekao je Varufakis u intervjuu za nemački list Handelsblat, a prenela agencija Frans pres.

"Postoje inteligentnija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rešenja, kao što su svopovi", dodao je ministar.

Prema takvom planu, Grčka bi mogla da pretvori deo zajmova koje je primila iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) u obveznice, a kamatne stope na te obveznice i rate njihove otplate mogle bi biti vezane za stopu privrednog rasta Grčke, dodaje.

Atina je prošlog meseca sa partnerima iz evrozone dogovorila produženje programa finansijske pomoći do kraja juna, kako bi obe strane imale vremena da osmisle novi sporazum.

U zamenu za produženje programa, grčka vlada morala je da sastavi listu predloga reformi.

"Ne želim da Grčka gomila još dugova. Novi sporazum koji želimo da dogovorimo do kraja juna mora biti sporazum za rast, zasnovan na investicijama privatnog sektora. Ako uspemo da vratimo privredu na put rasta, uz pametnu restrukturu dugovanja, bez promene nominalnog duga, onda dužnički problem može da bude rešen", ocenio je ministar.

Grčki dug trenutno dostiže 315 milijardi evra, što odgovora nivou od 176 odsto bruto domaćeg prozivoda. Mnogi ističu da je takav nivo duga neodrživ i da nikada ne može da bude u potpunosti otplaćen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Varufakis: Inteligentno restukturisati dugove

Izvor: Capital.ba, 02.Mar.2015

FRANKFURT, Grčki ministar finansija Janis Varufakis pozvao je danas na „inteligentno“ restrukturisanje dugova Grčke i priznao da je otpis zaduženja neprihvatljiv za međunarodne kreditore. „Otpis je ružna riječ. Shvatio sam to. Kao što mi ne želimo da čujemo riječ `trojka`, naši kreditori...

Nastavak na Capital.ba...

"Ne volimo trojku, ne vole šišanje"

Izvor: B92, 02.Mar.2015

Grčki ministar finansija Janis Varufakis pozvao je na pametnu restrukturu javnog duga i istakao da mu je jasno da bi otpis duga bio neprihvatljiv za kreditore..."Šišanje (duga) je ružna reč. Naučio sam to. Kao što mi ne želimo da čujemo reč 'trojka', naši kreditori ne žele da čuju reč 'šišanje'....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.