Skok na berzama zbog Putina

Izvor: B92, 18.Mar.2014, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skok na berzama zbog Putina

Berze su doživele znatno poboljšanje, pošto je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da Rusija ne namerava da preuzme i druge delove Ukrajine.

Putin je rekao ruskom parlamentu da ne veruje onima koji kažu da će Rusija gledati da posle Krima preuzme i druge ukrajinske regione.

"Nije nam potrebna podela Ukrajine", rekao je ruski predsednik.

Stanovnici Krima su u nedelju velikom većinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glasali na referendumu za pripajanje tog ukrajinskog poluostrva Rusiji. Kao odgovor, SAD i EU su uvele sankcije nekim ruskim zvaničnicima za koje smatraju da su imali ulogu u onome što su nazvali "nezakonitim referendumom".

Finansijska tržišta su te sankcije dočekala s olakšanjem jer one nisu ugrozile vitalne ekonomske interese Rusije. Putinov govor, na prvi pogled, uticao je na dodatni rast akcija, dok se investitori nadaju da on predstavlja početak deeskalacije tenzije.

"Jedna stvar koja se može zaključiti iz Putinovih komentara je da su smanjeni izgledi dalje eskalacije. Zapad može da uvede nove sankcije, ali imajući u vidu i ove početne, jasno je da se previše boji da ne bude suviše agresivan i ne izazove odmazdu", ocenio je analitičar tržišta u Alpariju, Kreg Erlam.

Moskovski indeks RTS ponovo je skočio za dodatnih 1,6 odsto, posle jučerašnjeg skoka od skoro pet odsto. Na britanskoj berzi, indeks FTSE 100 skočio je za 0,2 odsto na 6.582, nemački DAX za 0,5 odsto na 9.224, a CAC-40 u Francuskoj za 0,8 odsto na 4.304.

U SAD, Dau Džons je skočio za 0,2 na 16.282 dok je indeks S&P 500 skočio takodje za 0,2 odsto na 1.862. Pored praćenja situacije u Ukrajini i Rusiji, fokus globalnih tržišta će sutra biti i sastanak u američkim Federalnim rezervama (Fed).

Mnogi ekonomisti predvidjaju da će Fed nastaviti da smanjuje svoj monetarni stimulativni program, u već postavljenom ritmu. Očekuje se da Fed smanje stimulus za 10 milijardi dolara treći put na 55 milijardi dolara vrednosti mesečne prodaje akcija.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Skok na berzama posle Putinovog govora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Mar.2014

Berze su danas doživele znatno poboljšanje, pošto je ruski predsednik Vladimir Putin pokušao da umanji strahovanje da njegova zemlja, posle aneksije Krima, namerava da preuzme i druge delove Ukrajine. Putin je rekao ruskom parlamentu da ne veruje onima koji kažu da će Rusija gledati da posle...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.