Sankcije EU oterale INU iz Sirije

Izvor: B92, 27.Feb.2012, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankcije EU "oterale" INU iz Sirije

Zagreb -- Hrvatska naftna kompanija INA je privremeno obustavila sve poslove u Siriji pošto se Hrvatska nedavno pridružila sankcijama EU protiv te države.

"Na osnovu odluke Vlade Hrvatske, ali i ukupnog stanja bezbednsoti u Siriji, INA nije u mogućnosti da nastavi svoje redovne poslovne aktivnosti u Siriji zbog razloga koji su izvan kontrole kompanije", navodi se u saopštenju.

Stoga su se ispunili uslovi predviđeni ugovorima o proglašenju više sile, odnosno o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privremenom obustavljanju svih poslovnih aktivnosti, navela je INA.

INA u Siriji ima koncesiju za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa na dva bloka - Hajan i Afamia, a Hajan je njena najuspešnija inostrana koncesija.

INA čiji je najveći pojedinački akcionar mađarski MOL, kaže da je Sirija jedan od njenih najznačijih projekata, ali da već mesecima ima probleme pri naplati potraživanja od Sirije. Zbog toga, kako se navodi u saopštenju, ne očekuje se da će odluka o privremenom obustavljanju poslovanja ugroziti druge investicijske projekte.

Vlada Hrvatske je prošlog četvrtka odlučila da Hrvatska primeni sankcije EU prema Siriji.

Prvi potpredsednik Vlade Radimir Čačić izjavio je da su posledice te odluke ozbiljne i podsetio da je dobit firme INA 2011. godine bila oko dve milijarde kuna (264 miliona evra), većinom od poslova u Siriji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kompanija INA obustavila aktivnosti u Damasku

Izvor: Capital.ba, 27.Feb.2012

ZAGREB, Hrvatska naftna kompanija INA saopštila je danas da je prekinula sve aktivnosti u Siriji, poštujući time ekonomske sankcije koje je EU uvela Damasku. Prema odluci hrvatske vlade od 23. ..

Nastavak na Capital.ba...

INA napustila Siriju

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Feb.2012

ZAGREB - Hrvatska naftna kompanija INA saopštila je danas da je prekinula sve aktivnosti u Siriji, poštujući time ekonomske sankcije koje je EU uvela Damasku.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.