Putin: Rusija će pobediti krizu

Izvor: B92, 16.Avg.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Rusija će pobediti krizu

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je privreda njegove zemlje spremna za prevladavanje posledica moguće nove ekonomske krize.

Putin je ocenio da je situacija u evropskoj privredi "veoma složena", uz napomenu da se i američka ekonomija, iako na površini izgleda bolje nego evropska, sada suočava sa ozbiljnim problemima.

Stanje američke ekonomije, koja je lokomotiva svetske privrede, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije bolje u odnosu na evropsku, tvrdi Putin i kao dokaz navodi što je državni dug SAD obuhvata oko 104 odsto vrednosti njenog bruto domaćeg proizvoda.

"Sve to izaziva određenu nervozu", kazao je Putin i dodao da se i privredni rast Kine u poslednje vreme usporava, što je takođe zabrinjavajući signal.

"Treba se nadati boljitku, ali se i pripremati ako dođe do pogoršanja privredne situacije", kazao je on, uz napomenu da je ruska vlada još lani, kada je on bio premijer, razradila program antikriznih mera, ukoliko na globalnom nivou dodje do krize.

Iako su u prvom polugođu 2012. bila predviđena sredstva za "operativno reagovanje", u slučaju pogoršanja ekonomske situacije, nije bilo potrebe za takvim intervencijama, ukazao je Putin, napomenuvši da ta rezerva i sada postoji.

"Mi smo se dogovorili o prilično velikoj sumi, koja treba da stoji u rezervi u početku iduće godine, a biće predviđena u budžetu za 2013, kako bi se efikasno reagovalo na eventualnu krizu", objasnio je Putin.

On tvrdi da se ruska privreda sada nalazi u dobrom stanju. "Mi smo uvereni, ukoliko se kriza dogodi, da joj možemo uspešno parirati", zaključio je Putin.

Međunarodni eksperti, uključujući stručnjake MMF i Svetske banke, za ovu godinu prognoziraju rast ruske privrede od približno četiri odsto, dok su eksperti ruske vlade u majskoj proceni rasta bili nešto oprezniji, ocenivši da će ekonomska ekspanzija u 2012. biti za pola procenta niža.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Rusija će pobjediti krizu

Izvor: Capital.ba, 16.Avg.2012

MOSKVA, Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je privreda njegove zemlje spremna za prevladavanje posljedica moguće nove ekonomske krize. Putin je ocijenio da je situacija u evropskoj privredi “veoma ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.