Prekid trgovine na berzama u regiji

Izvor: B92, 08.Okt.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekid trgovine na berzama u regiji

Bukurešt -- Trgovina na berzi u Bukureštu prekinuta nakon pada reperni indeks BET za 9,3% za samo sat trgovine, dok je na Budimpeštanskoj zaustavljena prodaja akcija MOL-a.

Neke kompanije na berzi BVB su u tom periodu izgubile i po 15 odsto na vrednosti. "Na berzi ne ide dobro. Lej je oslabio i nastaviće da pada. Berza nema nikoga da je brani", rekao je ekonomski analitičar Ilije Serbanesku.

Predsednik BVB Stere Farmake je izjavio da je odluka o zatvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << berze doneta jer su se danas pojavili signali tržista koje ne funkcioniše "uredno". Farmake je naveo da će se sutra berza otvoriti, a da je za investitore bila potrebna ta pauza "da bi analizirali bankarsko tržište i da bi se stvari smirile".

On je naglasio da je "rumunski bankarski sistem stabilan, a u okolnostima svetske krize, preporučuje se oprez, a ne panika". Dodao je da berzi treba pristupiti "sa ekonomskog gledišta, a ne emocionalno".

Berza u Bukureštu juče je bila na minimumu za 42 meseca dok je nacionalna valuta u poslednje dve nedelje oslabila prema evru više od deset procenata.

U međuvremenu je guverner centralne banke Rumunije Mugur Isaresku poručio da su, uprkos potresima, depoziti u rumunskim bankama sigurni.

Privremeno obustavljena prodaja akcija "Mola" i OTP banke

Budimpešta - Na Budimpeštanskoj berzi hartija od vrednosti danas je privremeno zaustavljena prodaja akcija Mađarske naftne kompanije (Mol), OTP banke i još nekih manjih preduzeća i institucija.

Odluka je doneta nakon što je vrednost tih akcija pala za više od 10 odsto u odnosu na prethodni dan. Akcije "Mola" su juče vredele 12.060, a jutros 10.280 forinti, dok su akcije najveće mađarske banke sa 4.650 pale na 4.110 forinti.

U oba slučaja radi se o najnižoj ceni tih akcija od jeseni 2004. godine, a razlog se vidi u globalnoj finansijskoj krizi izazvanoj monetarnim teškoćama u SAD.

Generalni direktor i većinski vlasnik OTP banke Šandor Čanji juče je prodao sve akcije "Mola" koje je držao u sefu. Za 12.453 akcija dobio je 176 miliona forinti ili oko 730 hiljada evra, tako da više nije akcionar vodeće firme u zemlji.

OTP je pre godinu dana kupila tri srpske banke - Kulsku, Nišku i Cepter banku, a prema najnovojim informacijama, želi da ih proda i svoju delatnost prebaci na istok Evrope.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privremeno obustavljena prodaja akcija Mola i OTP banke

Izvor: EMportal, 08.Okt.2008

Na Budimpeštanskoj berzi hartija od vrednosti privremeno je zaustavljena prodaja akcija Mađarske naftne kompanije (Mol), OTP banke i još nekih manjih preduzeća i institucija.

Nastavak na EMportal...

Prekid trgovanja na berzama u regiji

Izvor: Capital.ba, 08.Okt.2008

BUKUREŠT, Trgovina na berzi u Bukureštu je prekinuta nakon pada reperni indeks BET za 9,3% za samo sat trgovine, dok je na Budimpeštanskoj zaustavljena prodaja akcija MOL-a. Neke kompanije na berzi BVB su u tom periodu izgubile i po 15 odsto na vrijednosti.  'Na berzi ne ide dobro. Lej je oslabio...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.