Region

Sreda, 08.10.2008.

13:58

Prekid trgovine na berzama u regiji

Trgovina na berzi u Bukureštu prekinuta nakon pada reperni indeks BET za 9,3% za samo sat trgovine, dok je na Budimpeštanskoj zaustavljena prodaja akcija MOL-a.

Izvor: Beta

Default images

Neke kompanije na berzi BVB su u tom periodu izgubile i po 15 odsto na vrednosti. "Na berzi ne ide dobro. Lej je oslabio i nastaviće da pada. Berza nema nikoga da je brani", rekao je ekonomski analitičar Ilije Serbanesku.

Predsednik BVB Stere Farmake je izjavio da je odluka o zatvaranju berze doneta jer su se danas pojavili signali tržista koje ne funkcioniše "uredno". Farmake je naveo da će se sutra berza otvoriti, a da je za investitore bila potrebna ta pauza "da bi analizirali bankarsko tržište i da bi se stvari smirile".

On je naglasio da je "rumunski bankarski sistem stabilan, a u okolnostima svetske krize, preporučuje se oprez, a ne panika". Dodao je da berzi treba pristupiti "sa ekonomskog gledišta, a ne emocionalno".

Berza u Bukureštu juče je bila na minimumu za 42 meseca dok je nacionalna valuta u poslednje dve nedelje oslabila prema evru više od deset procenata.

U međuvremenu je guverner centralne banke Rumunije Mugur Isaresku poručio da su, uprkos potresima, depoziti u rumunskim bankama sigurni.

Privremeno obustavljena prodaja akcija "Mola" i OTP banke

Budimpešta - Na Budimpeštanskoj berzi hartija od vrednosti danas je privremeno zaustavljena prodaja akcija Mađarske naftne kompanije (Mol), OTP banke i još nekih manjih preduzeća i institucija.

Odluka je doneta nakon što je vrednost tih akcija pala za više od 10 odsto u odnosu na prethodni dan. Akcije "Mola" su juče vredele 12.060, a jutros 10.280 forinti, dok su akcije najveće mađarske banke sa 4.650 pale na 4.110 forinti.

U oba slučaja radi se o najnižoj ceni tih akcija od jeseni 2004. godine, a razlog se vidi u globalnoj finansijskoj krizi izazvanoj monetarnim teškoćama u SAD.

Generalni direktor i većinski vlasnik OTP banke Šandor Čanji juče je prodao sve akcije "Mola" koje je držao u sefu. Za 12.453 akcija dobio je 176 miliona forinti ili oko 730 hiljada evra, tako da više nije akcionar vodeće firme u zemlji.

OTP je pre godinu dana kupila tri srpske banke - Kulsku, Nišku i Cepter banku, a prema najnovojim informacijama, želi da ih proda i svoju delatnost prebaci na istok Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

3 h

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: