Pogoršava se kriza u Portoriku, nemaju za dug

Izvor: B92, 02.Maj.2016, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogoršava se kriza u Portoriku, nemaju za dug

Kriza u Portoriku se produbila nakon što je guverner Alehandro Garsija Padilja izjavio da je obustavljena otplata duga poveriocima od 422 miliona dolara.

Prema rečima Padilje, zvanični San Huan ne može vratiti dug kreditorima jer mora da isplati plate u javnom sektoru, zdravstvu i obrazovanju, što bi, ako ne bude realizovano, moglo izazvati "humanitarnu krizu", prenosi agencija Frans pres.

Guverner Portorika je, takodje, izjavio da ne želi paket pomoći, već jednostavnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravnu mogućnost restrukturiranja postojećeg duga.

Kako bi to bilo ostvareno, Portoriku je, kao američkoj teritoriji, potrebno "zeleno svetlo" Kongresa iz Vašingtona da deluje, ali Kongres to, prema ocenama guvernera, ne želi iz političkih razloga.

"Ovo je bila bolna odluka. Više bismo voleli da imamo pravni okvir za odgovarajuće restrukturiranje naših dugova. Morao sam da napravim izbor, i napravio sam ga", izjavio je Padilja u televizijskom obrahanju.

"Odlučio sam da su vaše osnovne potrebne važnije od bilo čega drugog", izjavio je Padilja.

Portoriko duguje investitorima oko 70 milijardi dolara, čitavu deceniju je u recesiji, a već je početkom ove godine upao "u docnju", kašnjenje sa otplatom duga, navodi AFP.

Uprkos sveobuhvatnom rezanju potrošnje i odredjenim reformskim merama, zvanični San Huan nije bio u stanju da spreči narastanje budžetskog deficita.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.